Arrangemang

Helene Tursten. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Dyslexidagarna 2018

Publicerat 18 juli 2018 | Av |

Vill du veta mer om Dyslexi och vilken hjälp som finns? Träffa författare och lyssna på föreläsningar om dyslexi och språkutveckling under Dyslexidagarna.

Måndag 1 oktober

Kl 18: Att vara förälder till barn med inlärningsskillnader

Helena Jacobsson är special-och talpedagog. Hon har också egna barn med dyslexi. Helena beskriver kännetecknen på dyslexi och hur man kan kommunicera med skolan när barns läs- och skrivutveckling inte kommer igång.

Torsdag 4 oktober

Kl 13–16: Stöd och hjälpmedel i arbetslivet

En eftermiddag om hur svårigheter kan bli möjligheter. Med representanter från arbetsförmedlingen. Dyslexiförbundet berättar om projektet Orden på jobbet där yrkesverksamma med egna erfarenheter av dyslexi deltar. Biblioteket visar olika sätt att läsa, e-böcker, ljudböcker och talböcker.

Kl 13–17: Ställ frågor till föreningarna

Har du frågor eller vill prata med någon som har erfarenhet av läs-och skrivnedsättningar? Träffa representanter från föreningarna.

Kl 18: Hur vet jag att det handlar om dyslexi?

Specialpedagog Karin Allenström och talpedagog Britt-Marie Emanuelsson beskriver olika typer av läs- och skrivsvårigheter och vad de kan bero på. De redogör för hur utredning går till och ger förslag på åtgärder.

Lördag 6 oktober

Kl 13: Författaren som inte kan stava

Helene Tursten har dyslexi. Hon har gett ut romaner, novellsamlingar och arbetat med manus för TV. I höst kommer hennes trettonde bok Snödrev.

Kl 13–17: Ställ frågor till föreningarna

Har du frågor eller vill prata med någon som har erfarenhet av läs-och skrivnedsättningar? Träffa representanter från föreningarna.

Kl 14: DysseAppen och DyssePodden

Simon Helgesson Gruséus går i nionde klass. Han har dyslexi och är en av två ungdomar som gör DyssePodden. Simon delar med sig om varför han tycker det är viktigt att prata om dyslexi. Simon visar också DysseAppen. Inspelning av DyssePodden på plats.

Kl 15: Dyslexi är bajs

Artisten Vera Nord om att vara barn och ung med dyslexi. Hon är känd för låten Dyslexi är bajs. Medverkande: Vera Nord och hennes pappa författaren Peter Barlach.

Kl 16: Lokala dyslexiföreningar

Lokala dyslexiföreningar berättar om sin verksamhet.

Kl 16.30: Hitta ditt sätt att läsa

Bibliotekarie Anna-Klara Aronsson tipsar om e-böcker, ljudböcker och talböcker.

Kl 17: Visning och talboksdrop-in

Vi visar vad som finns på avdelningen och appen Legimus.

I samarbete med Dyslexiförbundet, Svenska dyslexiföreningen, Föräldraföreningen för dyslektiska barn.

Kommentarer inaktiverade.