Arrangemang, Blogg

Detalj ur omslaget till Själlös. Foto: Styxx

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Dynamos bokcirkel goes Steampunk

Publicerat 2 maj 2015 | Av |

Kugghjul, tenn och koppar, korsetter, ångdrivna maskiner, zeppelinare… Steampunk är en subgenre inom science fiction med ett minst sagt läckert 1800-tals-ångande yttre. Dynamos nästa bokcirkelbok är Själlös av Gail Carriger, steampunk så det skriker om det.

Estetiken inspireras av tiden för den industriella revolutionen men är kryddad med tekniska anakronismer och alltid med en skruvad retro-futuristisk twist. Steampunk kan ses som 1840-tals-människan vision av framtiden. Viktorianska science fiction.
Jules Verne, H.G. Wells och Mary Shelley var de tidigaste steampunk-författarna som skrev sina böcker långt innan termen var myntad. Nu finns mängder med böcker, filmer och spel inom genren och steampunk har kommit att bli en självklar riktning inom science fiction som i högre grad än andra subgenrer fört med sig ett lekfullt fokus på kläder, mode och cosplay. Intresset och populäriteten ökar. Till och med Sveriges järnvägsmuseeum i Gävle hoppade på steampunk-tåget 2014 och anordnade en steampunkfestival och sedan ett par år tillbaks så har Göteborg sin egen ”Steampunk bar” på kungsgatan. Och då vill ju inte Dynamos bokcirkel var sämre!

Till 11 maj har vi läst Själlös, första delen i Gail Carrigers stempunk-serie. (Låna den här!) Det viktorianska London som Alexia Tarabotti lever i är inte riktigt detsamma som det som beskrivs i historieböckerna. Här förekommer nämligen både spöken, vampyrer och varulvar som något fullständigt naturligt. Alexia, som själv är både ” själlös” och ogift (skandal! på 1800-talet) kastas in i en intrikat intrig med den myndighet som ska kontrollera alla vampyrer och varulvar. Ett steampunk-doftande äventyr där vi lär oss att man med ett händigt paraply kan slå världen med häpnad.
Måndag 11 maj kl. 17:00 i Dynamo Läs. Bokcirkeln riktar sig till unga. Anmäl dig via mail: dynamo@kultur.goteborg.se.  Det är ok att prata så mycket eller så lite man vill. Inga krav! Biblioteket bjuder på smörgås, kaffe och te.
Hoppas vi ses!

 

Vill du få tips på fler steampunkböcker? Klicka här.

Kommentarer inaktiverade.