Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Det röda trädet". Kabusa böcker.

Detalj ur omslaget till "Det röda trädet". Kabusa böcker.

”Du skall högläsa…

Publicerat 27 november 2011 | Av |

…böcker för dina barn.” Det svaret gav USA:s president Barack Obama på frågan hur man gör världen bättre. (Vilket kan jämföras med vår egen statsminister som gav svaret ”väckarklocka” på frågan vad han hade på nattduksbordet – och skrattade…)

I vilket fall som helst är nog de flesta överens om att det är viktigt att släppa in barnen i litteraturens värld så tidigt som möjligt.

Boken Det röda trädet av den australiensiske illustratören och författaren Shaun Tan är en god början. Det är en ljuvlig bilderbok att läsa högt ur.
Det röda trädet vill man gärna drunkna i. Bilderna kräver koncentration och tillsammans med textens djupa funderingar skapar man en liten behaglig grubblarstund före insomnandet.

Med sina mäktiga bilder och en ofta enkel och samtidigt mycket filosofisk text har Tan blivit en förnyare av bilderboken. Det är människan och hennes existentiella frågor som står i centrum.

Shaun Tan tilldelades Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2011 och har givit ut ett tjugotal böcker.

”Det förstår man ju att den killen har vunnit pris”, sade en 5-åring när han steg in i Tauns magiska bildvärld för första gången.

Och det är bara att hålla med. Briljant och magiskt berättande.

Kommentarer inaktiverade.