Film

Drömmen om Det Andra

Publicerat 27 mars 2011 | Av |

Var försiktig med vad du önskar dig…
Det här är en fantastisk, gotisk och fascinerande film om flickan Coraline som är dödstrött på sina föräldrar som aldrig lyssnar och aldrig vill leka.

När de flyttar in i ett nytt hus upptäcker hon en liten förtapetserad dörr i ett av rummen. På natten lockas hon att ta sig igenom den och komma till Den Andra Mamman.

Just det, bakom den lilla dörren finns en parallell värld med en Annan Mamma och en Annan Pappa, som älskar henne oerhört och ger henne all uppmärksamhet och frihet hon vill ha. Pappan skriver roliga sånger om henne, mamman lagar saftig kyckling och till efterrätt får Coraline tårta som det ”Välkommen” på.

Till och med grannarna är roligare i den parallella världen, den jobbiga grannpojken Wybie är tyst och följsam i den parallella världen, och de vuxna grannarna bjuder på fantastiska trapetsföreställningar och muscirkus i stället för gamla oätliga karameller.

Men Den Andra Mamman börjar ställa otäcka krav och Coraline inser att hon nog vill leva i den vanliga världen ändå.

Det är alltså en ovanlig handling som är lite mörkare än många andra barnfilmer. Längtan till en bättre mamma och pappa och längtan efter att rymma känner nog många barn igen men det obehagliga här är att Den Andra Mamman är så lik den riktiga mamman och samtidigt så ond. Vill man göra en ”vuxen” tolkning av handlingen kan man ju se det som att Coraline fantiserar om att dräpa den kontrollerande och uppslukande sidan av sin riktiga mamma.

Filmen är skapad av Henry Selick som gjort Nightmare before Christmas. Den är gjord med stop motion teknik och allting i filmen är alltså handgjort, små dockor och kulisser som flyttats med millimeterprecision ruta för ruta. Det är häpnadsväckande, speciellt i scener som när Coraline får se den Andra Trädgården, med tusentals blommor som rör sig.

När man tittat klart på filmen kan man nämligen se små minidokumentärer om hur de har gjort allting och det är lika spännande som själva filmen.

Magiska bilder, magisk musik och oupphörligt fascinerande hela vägen.

Låna Coraline hos oss!

Och missa inte boken Coraline av Neil Gaiman som den bygger på.

Kommentarer inaktiverade.