Spel

Do believe the hype

Publicerat 26 maj 2012 | Av |

Få spel har det snackats så mycket om som Mass effect 3. Det är den avslutande delen i en mäktig science fiction-trilogi där man ikläder sig rollen som tuffingen John Shepard (man kan välja att spela som tjej om man vill – valet är ditt).

Han har upptäckt att ett maskinliknande släkte kallat the Reapers hotar hela galaxen.Tyvärr lyssnar ingen på honom. I det förra spelet överlevde han ett självmordsuppdrag där han tillsammans med sina kamrater satte stopp för några av Reapers hantlangare. Nu står alla galaxens civilisationer inför total förödelse när det hot som John Shepard varnat för dyker upp. Jättelika Reapers-skepp förgör storstad efter storstad och inget verkar kunna stå i deras väg. Det blir du som får ta på dig uppgiften att ena de olika civilisationerna i galaxen mot det gemensamma hotet men det blir lättare sagt än gjort. Gamla stridigheter bubblar upp till ytan och alla ser bara till sitt. Med hjälp av avtryckarfingret och din diplomatiska förmåga måste du samla allt fler allierade och resurser inför den slutgiltiga uppgörelsen.

Det är ett oerhört välgjort rollspel där alla ens val får konsekvenser. Det kan gälla stora saker, som om man omedelbart ska utrymma en hotad koloni eller försöka vänta lite till för att samla värdefull information, till att välja att lyssna på sin maskinists längtan efter en äkta man som försvunnit i krigets kaos. Vilken typ av val man väljer låser upp än fler valmöjligheter, som att ge en korkad general en käftsmäll, och gör att spelet känns levande och oförutsägbart. Ett annat plus är att spelet vrider och vänder på stereotyper – både sexuella och könsmässiga. Man kommer så långt bort från en heterosexistisk machotristess man kan komma. Det är bara att lugnt konstatera att Mass effect 3 motsvarar hypen. Med råge.

//Kristian Schultz är bibliotekarie på Biskopsgårdens bibliotek och bloggar i vanliga fall på www.libraryninjas.blogspot.com

Kommentarer inaktiverade.