Facklitteratur

Dianas berättelse

Publicerat 19 november 2013 | Av |

En ung kvinna från Rumänien säljer sin kropp i området kring Rosenlund i Göteborg.En svensk journalist, bosatt nära detta prostitutionsstråk, bestämmer sig för att ta reda på hur just denna rumänska kvinna hamnat i sin förnedrande och svåra situation.

I reportageboken Handelsvara: kvinna, om Diana, 21, och varför den svenska sexhandeln inte går att stoppa skildras en skrämmande del av den verklighet som är vår egen. Mitt i Göteborg, och inför öppen ridå, pågår på kvällar och nätter en marknad där kroppar säljs och kvinnor förnedras. Om sexhandel och trafficking handlar en omtumlande och stark bok, om en kvinna som först inte vågade  berätta sanningen – av rädsla för sin plågoande och för de som var hans medlöpare.

I Johanna Bäckström Lernebys bok berättar Diana, med fiktivt namn, sin historia som börjar i Rumänien 1990 då hon föds. Hon berättar om sin uppväxt med en alkoholiserad och våldsam pappa; om knappa omständigheter i hemmet, och om en förälskelse i tonåren som leder till två barn vid nitton års ålder. Den man som är barnens far leder henne in i det mardrömsliknande liv hon nu lever i Sverige – ett liv med sexköpare som varje natt får henne alltmer avtrubbad och nollställd. Diana berättar om rädslan för att få stryk ifall hon inte haft tillräckligt med kunder. Och om pengar som inkasseras av Florin, den man som hon varit så förälskad i men som förvandlats till en kallsinnig hallick.

De minderåriga barnen i Rumänien tas om hand av mormodern som anat oråd redan då Diana lockades av Florin att åka till Sverige för att tjäna stora pengar. Att jobba på vårdhem, det som Florin sagt att hon skulle göra, kunde väl ändå inte vara så lönande som han påstod? Men Diana, möjligen något naiv, men känslomässigt bunden till Florin, bestämmer sig ändå för att lämna sitt hemland och åka till Sverige tillsammans med honom. Hon skulle ju då ha möjlighet att skicka hem pengar till sin fattiga familj – och hon skulle ju bara vara borta i tre månader. Så barnen skulle säkert ha det bra hos sin mormor tills hon kom tillbaka.

Jag sträckläser boken och timmen är sen när jag slår ihop den och försöker somna. Trots att jag är mycket trött är det svårt att skaka av sig de inre bilder som boken framkallat.

”Om min berättelse kan hjälpa en enda flicka att slippa råka ut för samma sak som jag, då är det värt det.” Orden är Dianas, som med stor tvekan lät sig övertalas att berätta sin nakna historia.

Låna boken om Diana på Göteborgs Stadsbibliotek!

Kommentarer inaktiverade.