Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till böckerna "Det nionde sällskapet" och "Hell Bent" av Leigh Bardugo. Modernista och Gollancz.

Omslag till böckerna "Det nionde sällskapet" och "Hell Bent" av Leigh Bardugo. Modernista och Gollancz.

Det nionde sällskapet och Hell Bent

Publicerat 4 april 2023 | Av |

Bardugos serie om magiska sällskap vid Yale handlar om vad som händer när magi möter kapitalism, och om att ta samma friheter som mäktiga, rika män.

Leigh Bardugo är kanske mest känd för Grisha-trilogin som börjar med I ljusets makt. Trilogin har även blivit den uppmärksammade TV-serien Shadow and Bone som nu är aktuell med dess andra säsong.

Hennes nya serie är en något vuxnare fantasy men lika fullspäckad med action och världsbygge.

Boken Det nionde sällskapet (Ninth House) handlar om Galaxy ”Alex” Stern. I hela hennes liv har hon kunnat se spöken. Hon lärde sig snabbt att låtsas om att hon inte kunde se något för att inte anses vara galen. Först gör inte spökena något, de är tysta och håller sig i bakgrunden. En dag då Alex är på skolresa tar ett spöke på henne och försöker våldta henne. Hon kan inte förklara för varken lärarna eller hennes mamma vad som hände.

När hon senare testar droger inser hon att de får spökena att försvinna. Hon hamnar i ett missbruk.

Flera år senare efter att hon nästan dött i en överdosering träffar hon en man som vet att hon kan se spöken. Han erbjuder henne ett nytt liv.

Romanen utspelar sig till stor del i universitetet Yale i New Haven, men i ett fiktivt sådant. I bokens Yale finns det nio hemliga sällskap som sysslar med magi. Alex blir erbjuden en plats i Lethe, det nionde sällskapet. Lethe fungerar som ett sätt att hålla koll på de övriga sällskapen så att inget går överstyr. Som någon slags magins väktare blir Alex lärling till den mer erfarna Daniel Arlington, som hon kallar för ”Darlington”.

Det första vi möter i boken är en slags spådomsritual för att avgöra hur det ska gå på börsen de kommande månaderna. Det blir snabbt tydligt att sällskapen finns till för att göra de rika rikare och ge de mäktiga mer makt.

När först Darlington försvinner in i en mystisk portal och det sedan sker ett mord på en ung kvinna förstår Alex att ingen annan kommer att lösa mysterierna. Med sina nyfunna kunskaper försöker hon inte bara gå till botten med vad som hände med Darlington och kvinnan, utan även med den korruption som finns bland sällskapen.

Uppföljaren Hell Bent tar vid där Det nionde sällskapet slutade. Alex är fast besluten om att Darlington fortfarande lever och är beredd att göra allt för att rädda honom. Hon tror att han är i helvetet, men för att komma dit behöver hon fyra mördare. Tillsammans reser de ner i helvetet, men något följer med dem tillbaka.

Jag tycker att Alex Stern är en så unik karaktär. Hon är magisk, mer kraftfull än de flesta runt omkring henne. Men på grund av hennes förutsättningar är hon otroligt utsatt. Hon är inte uppväxt bland de (främst) män som utgör sällskapen, och hon är dessutom från en fattig bakgrund. Det som är hennes främsta styrka ledde istället till ett missbruk.

Hon fungerar som en slags motpol till den bortskämda elit hon möter i Yale. De är vana att få det de vill ha, oavsett hur det påverkar andra. Alex börjar också ta det hon behöver, men arbetar utifrån sin bild av vad som är principiellt rätt eller fel.

Det är också en intressant utveckling som sker med Alex i böckerna. Hon går från att göra allt hon kan för att passa in, trots att hon aldrig kan göra det, till att skita fullständigt i vad de runt omkring henne tycker.

Böckerna om Alex Stern är urban fantasy på hög nivå. Det är non-stop action och inte en tråkiga sida någonstans. Om du är sugen på riktigt underhållande, mörk fantasy så rekommenderar jag Det nionde sällskapet och Hell Bent starkt!

Båda böckerna finns även som e-bok och ljudbok på engelska i Libby.

Kommentarer inaktiverade.