Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Den otroliga historien om det jättestora päronet" av Jakob Martin Strid. Opal förlag.

Det jättestora päronet

Publicerat 27 juli 2018 | Av |

Här kommer en bok som inte påminner mig om något annat. En riktigt tjock bilderbok med tio kapitel som tar uppåt en timme att läsa högt, men som aldrig blir svår att hänga med i.

Det börjar med Solköping. Här bor Mitcho och Sebastian och allt är bra förutom att borgmästaren JB är borta och ersatt av viceborgmästare Kvist som är så argsint och tokig i att bestämma att han är ständigt röd i ansiktet.

Men så kommer det flaskpost från JB! Där berättar han att han är strandsatt på en mystisk ö. I flaskan ligger också ett frö. Ur fröet kommer ett enormt päron och det ena leder till det andra. Snart har Mitcho och Sebastian flyttat in sina möbler i päronet och det förvandlas till ett skepp som ska ta dem till den mystiska ön.

Det här är en riktig actionhistoria för förskolebarn! En märklig kompass, pirater, en sjödrake, spöken och ett svart hav. Humoristiska och detaljrika bilder. Ingen psykologi eller svåra känslor.

Boken är från början dansk och allt är precis som fördomen om Danmark ser ut. Gemytligt, vilt och surrealistiskt.

Låna Den otroliga historien om det jättestora päronet : (eller berättelsen om hur Jeronimus Bergström Severin Olsen blev återinsatt i sitt rättmättiga ämbete som Solköpings borgmästare, till glädje för alla stadens invånare, utom en) av Jakob Martin Strid.

Det här är helt enkelt väldigt underhållande läsning för stora och små!

Kommentarer inaktiverade.