Arrangemang

Serier, skolbio, Sven Wollter, Klassikerprat och mycket mer i veckan!

Det händer vecka 39

Publicerat 22 september 2014 | Av |

Ny vecka och måndag- dagen då du får veta vad som händer i veckan hos oss på Stadsbiblioteket. Vi har lunchboken på fredagar, bokcirklar, filmvisningar, författarbesök, sagostunder och mycket, mycket mer!

För vuxna

iPad för nybörjare för dig 55+

Måndag 22/9 kl 11–13

Samling kl 10.50 vid receptionen. Seniornet hjälper dig att komma igång med din iPad, surfa på internet och leta fram appar. Anmäl dig i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Kursen är två tillfällen.

Klassikerprat 1: Kuddboken av Sei Shonagon

En öppen bokcirkel i sex delar – diskutera en favoritbok (eller berika ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning!)

Måndag 22/9 På plan 1 kl 18

Hovdamen Sei Shōnagon levde och dog för tusen år sedan i Heian Kyō, dagens Kyoto och dåtidens japanska huvudstad. När hon fick en stor bunt exklusivt papper av kejsarinnan började hon föra anteckningar som hon förvarade vid sin kudde. Hon skrev om ”allt jag har sett och känt” – spretiga noteringar från hovlivet, listor och poetiska betraktelser. Samtalsledare: Monica Braw, journalist, författare och japankännare. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Internet för nybörjare på lätt svenska

Tisdag 23/9 kl 12.30.

Vi visar dig hur du söker på internet. Anmäl dig via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Vi ses i entrén 12.20

Läsecirkel på spanska

Tisdag 23/9 kl 17.30 På Plan 2, grupprum 2B

Vi läser och diskuterar romaner och noveller.

Sven Wollter

Tisdag 23/9 På Trappscenen kl 18

Till Sven Wollters 80-årsdag i januari 2014 kom bildbiografin Pojke med pilbåge. Eftertankar i text och bild. Möt den folkkära skådespelaren och hör honom berätta om sitt innehållsrika liv, både från film, TV, scen och privat.

Skolbio: Jag är fan en panter

Onsdag 24/9 i Hörsalen kl 17.30

Pantrarna i Biskopsgården är en grupp ungdomar som vill förändra sitt område och i förlängningen villkoren för sina liv. I Jag är fan en Panter får vi följa deras arbete med sommarläger och fotbollsturneringar såväl som i sorgen efter förlorade kamrater. Dokumentären fick Svenska kyrkans filmpris 2014.
Regi: Leo PalmestålAnders Rundberg och Jennifer Jerez.
Filmen visas i samarbete med Folkets Bio i Göteborg och Riksföreningen Folkets Bio.

Jennifer Jerez, Leo Palmestål och Anders Rundberg filmens regissörer samt medlemmar i Pantrarna finns på plats efter visningen för en frågestund där frågeställningar filmen väcker kan tas upp och besvaras. Läs mer och anmäl förhands- och skolbiobokningar på www.skolbio.goteborg.se eller anmäl direkt hos ramona.vardeh@kultur.goteborg.se

Serier! Grennvall, Sandgren + Olausson

Onsdag 24/9 På Trappscenen kl 19

Åsa Grennvalls nya album Deras ryggar luktade så gott är en föräldrauppgörelse, en kritik mot heliga blodsband och en kärleksförklaring till det barn som faktiskt har all rätt i världen att gråta en skvätt.

Hilda-Maria Sandgrens seriedebut Det som händer i skogen är en melankolisk skildring av trettonåriga Aida. Om gränslandet mellan barn och vuxen med dess maktkamper, hårda sociala regler och sexuella övergrepp.

Sara Olausson berättar om Felicia, ett seriealbum om vänskapen med den rumänska tiggaren Felicia. 

Dynamo

Onsdag 24/9 i kaffebaren i Dynamo Game kl 17

Inom flera av dagens subkulturer finns ett starkt intresse för skräckromantik och dramatiska landskap. Bibliotekarier och konstpedagoger presenterar skräckromantiken i bild och litteratur. Sedan pratar vi tillsammans med dig om dagens estetiska uttryck som omger skräck, romantik, hårdrock, metal och fantasy.
Ålder 13–25 år, vi bjuder på fika.

Välkommen på höstens fortsatta träffar på Göteborgs konstmuseum: 8/10, 22/10, 5/11, 19/11, 22/11 och 3/12.

Den Europeiska Språkdagen

Torsdag 25/9 På trappscenen  kl 18

Föreläsning och språkquiz med bland andra Maria Sjöström Gisslén, översättare inom EU-kommissionen.

Internationell Författarscen Göteborg

Fredag 26/9 I Hörsalen kl 18

David Grossman, född 1954 i Jerusalem, är författare och journalist. Hans roman På flykt från ett sorgebud skildrar Israel-Palestinakonflikten och har beskrivits som en glödande antikrigsskildring. Grossman har liknats vid författare som Charles Reznikoff och Imre Kertesz med sorg och vittnesbörd som genomgående teman, något som även präglar hans nu aktuella bok Fallen ur tiden. Moderator: Elisabeth Åsbrink 

Sveland och Strandberg om Stephen King

Lördag 27/9 På Trappscenen kl 15

Stephen King är ständigt aktuell. Men han kommer kanske aldrig att bli så stor som under 1980-talet. Vad slog denna amerikanska berättare an i den svenska folksjälen? Och vad är det egentligen som skrämmer i Stephen Kings värld?

Mats Strandberg skriver just nu på sin första skräckroman. Han upptäckte Stephen King som tioåring, och förra året gjorde han en pilgrimsresa till författarens hemstad.

Maria Sveland inledde sin kärleksrelation med King som elvaåring i Örebro. ”Han hade allt ett litet flickebarn kan önska; skräck, monster och sex.” För henne var han en ingång till litteraturen och läsningen.
Hör dem berätta om sin relation till King och varför man kan läsa honom såväl feministiskt som samhällskritiskt.
Moderator: Martin S Halldin, förläggare och redaktör på ETC.

Persiska texter

Lördag 27/9 på Plan 2 kl 15

Lyssna till berättelser på persiska.
En timme tidigare är det sagostund för barn på samma språk.

Minne och fiktion – Siri Hustvedt

Söndag 28/9 på Trappscenen kl 17

Siri Hustvedt, aktuell med romanen Den lysande världen, en intellektuell deckare i konstvärlden men också en skildring av en kvinnas uppgörelse med kön, patriarkat och egna demoner. Siri Hustvedt samtalar om minnen och fiktioner tillsammans med Eva Löwstedt, Agnes Mesterton och Mats Svensson. Ett samarbete med Divan och Göteborgs Kliniska Seminarium.

—————————————————————————————————–

För barn

Pelle Plutt 8 mån–2 år

Tisdag 23/9 kl 11

Vi sjunger, ramsar och spelar!
Boka gratisbiljetter via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se 

Du + Skriva = Sant 9–12 år

Torsdag 25/9 KL 16–17.30

Gillar du att hitta på nya berättelser? Kan du skriva om en korv, himlens alla stjärnor eller ett gammalt cykelhjul? Det är klart att du kan! Vi ger oss in i fantasins värld och testar på allt från dikter och teater till berättelser. Den 11/9 startar en skrivarklubb med åtta träffar. Du anmäler dig via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se eller inne på barnavdelningen. Anmälan gäller alla åtta tillfällen.
Ps. Ta med dig en sak som betyder mycket för dig till första träffen.

Sagostund på svenska från 4 år

Fredag 26/9 kl 10.15

Njut av böcker och kliv in i bokens förtrollade värld.
Boka gratisbiljetter via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se

Sagostund på persiska

Lördag 27/9 kl 14

Sagor på persiska med Schahnaz Parkhideh.

Sagolika söndagar

söndag 28/9 kl 14

Varje söndag kl 14 händer något sagolikt på barnavdelningen.

Miinibio från 2 år

Söndag 28/9 kl 14

Bio för de minsta, efteråt blir det en stund för eget skapande i verkstan. Ingen förbokning, men antalet platser är begränsat.

Kommentarer inaktiverade.