Arrangemang

Klas Östergren, SM i Minne, språkträffar, lunchbok och mycket mer på bibblan i veckan!

Det händer vecka 38

Publicerat 15 september 2014 | Av |

Varje måndag kan du läsa här om vad som händer hos oss i veckan. Både för vuxna och barn. Föreläsningar, bokcirklar, filmvisningar, författarbesök, sagostunder och mycket mer!

För vuxna

iPad för nybörjare för dig 55+

1/9 + 15/9 kl 11–13

Samling kl 10.50 vid receptionen. Seniornet hjälper dig att komma igång med din iPad, surfa på internet och leta fram appar. Anmäl dig i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Kursen är två tillfällen.

Läsecirkel på persiska

Tisdag 16/9 kl 17.30 På Plan 2, grupprum 2B

Vi läser och diskuterar romaner och noveller.

Internet för nybörjare

Tisdag 16/9 Kl 12.30–14.30

Du som inte känner till datorer och internet får nu en chans att lära dig. Vi visar dig hur du använder en dator och söker på internet. Anmäl dig via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen. Vi ses i entrén 12.20.

Don´t touch my hair

Onsdag 17/9 kl 17.30-18.30 I kaffebaren, Dynamo Game

Salem Yohannes kommer till Dynamo för att berätta om sin uppsats Don’t touch my hair som handlar om svart kvinnligt hår och om att alltid uppfattas som annorlunda.

Skolbio! Om våld

Onsdag 17/9 I Hörsalen 17.30

En dokumentärfilm baserad på nyfunnet arkivmaterial som på ett genomträngande sätt skildrar avgörande ögonblick i tredje världens frigörelsekamp, i samspel med text från Frantz Fanons Jordens fördömda. Regi: Göran Hugo Olsson. Edda Manga, idéhistoriker och redaktör för tidningen Feministiskt perspektiv, presenterar filmen. Filmen visas i samarbete med Folkets Bio i Göteborg och Riksföreningen Folkets Bio. Förhandsanmälan till ramona.vardeh@kultur.goteborg.se Lär mer på www.folketsbio.se/film-och-samtal

Klas Östergren

Onsdag 17/9 På Trappscenen kl 19

Klas Östergrens nya roman Twist handlar om kärlek, pengar och svek. ”Kärlek” som i en blyg förälskelse mellan en pojke och en flicka en solig sextiotalssommar. ”Pengar” som i de summor som utgör smörjmedel både när Klarakvarteren ska rivas på sextiotalet och gasledningar ska byggas i Östersjön i vår egen tid. Och ”svek”, som i de hänsynslösheter som uppstår när kärlek och pengar är inblandade. Hör Klas Östergren samtala med sin förläggare Stephen Farran-Lee om den nya romanen, inspirationskällor och en spännande höst som innefattar både premiär för filmatiseringen av Gentlemen och inträde i Svenska Akademien.

Falkenland och Persson

Torsdag 18/9 På Trappscenen kl 18

I Spjärna mot udden skildrar Christine Falkenland skoningslöst en kvinnas sorg över kroppens åldrande och hennes längtan efter den sista intensiva förälskelsen. Med ett precist och poetiskt språk väjer Falkenland inte ens för det mest privata.

Annika Ruth Perssons nya roman Hannah Arendts 1940-tal handlar om hur Arendt, Mary MacCarthy och W. H. Auden spelar roll i New Yorks tidskriftsvärld under 40-talet. Persson sätter fingret på frågor aktuella även idag, flyktingar, statslöshet, marginalisering.

SM i Minne 2014

19/9–21/9 På Stadsbiblioteket Göteborg

Den här helgen koras Sveriges bästa minne. SM i Minne är en del av Swedish Memory Open (SMO) som är öppen för internationella minnesatleter.

Fredag 19/9 På trappscenen 17.00-18.30 Vi visar hur grenarna går till och ordföranden för Svenska Minnesförbundet, Idriz Zogaj, lär ut vilka tekniker minnesmästarna använder och pratar om hur det kan användas i praktiken. Träffa Pontus Wasling som är hjärnforskare och läkare, Jonas von Essen som har världens bästa minne och Marwin Wallounius som är VM 7:a och SM 2:a. Dessutom kan du göra ett test, kanske är du nästa minnesmästare!

20/9 och 21/9 I utställningshallen kl 10–17 Tävlingen startar och alla som vill är välkomna att delta i SM. För anmälan kontakta info@minnesforbundet.se

Berättelser på spanska

Lördag 20/9 På Plan 2 kl 15

Lyssna till berättelser på spanska. En timme tidigare är det sagostund för barn på samma språk.

Talboksdrop-in

Måndag 15/9 på Specialmedia, Plan 1 kl 15–17

Du som är i behov av talböcker får veta hur talböcker fungerar. Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att bli registrerad för nedladdning.

Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdag 16/9 På Plan 1 kl 15–17

Vi visar hur du lånar e-böcker och vi svarar på frågor om e-bokslån, det digitala biblioteket, surfplattor och appar.

Språkträff på lätt svenska

Tisdag 16/9 och fredag 19/9 på Plan 2 kl 13

Träna på att prata och förstå svenska. Ett samarbete med Medborgarskolan.

Datorhandledning för dig 55+

Onsdag 17/9 på Plan 1 Kl 10–11 och 11–12

Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post. Boka en timme åt gången i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se, på 031-368 34 00 eller i receptionen.

Språkträff på lätt svenska

Onsdag 17/9 på Plan 2 kl 17.30

Träna på att prata och förstå svenska.

Läxhjälp med Röda Korset

Torsdag 18/9 i Kaffebaren på Parkplan kl 16–18

Du som går i högstadiet får hjälp med dina läxor.

Lunchboken

Fredag 19/9 på Trappscenen kl 12

Stadsbibliotekets personal läser högt ur en personlig favorit. Vi läser barn- ungdoms- och vuxenböcker, allt från romaner och faktaböcker till poesi och biografier. Du får en avslappnande stund och ett boktips på samma gång.

——————————————————————————————————————————————————–

För barn

Vicke Vire 2–8 mån

Tisdag 16/9 kl 11

Vi sjunger, ramsar och spelar! Boka gratisbiljetter via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se

Läxhjälp med Röda korset 9–12 år

Onsdag 17/9 kl 16–18

Har du en läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli  lite bättre på matte? Vi träffas i verkstaden varje onsdag!

Hemliga klubben 7–9 år

Torsdag 18/9 kl 16–17.30

Vi läser, skapar, smyger, hänger, hittar på något kul eller ser på film tillsammans. Varje torsdag händer det olika saker!

Sagostund på spanska

Lördag 20/9,

Sagor på spanska med Milagros Picon Mörk.

Sagolika söndagar

Söndag 21/9 kl 14

Varje söndag kl 14 händer något sagolikt på barnavdelningen. Kom och få reda på vad det är nu på söndag!

Plingeliplång! från 2 år

Söndag 21/9 kl 14

En upplevelsestund som utgår från Sagan om Pannkakan, en berättelse om en pannkaka som ger sig ut för att se sig om i vida världen. På vägen möter hon bland annat tuppesnuppe, ankavanka och harepare som alla vill sluka pannkakan! Boka gratisbiljetter via kalendariet på www.gotlib.goteborg.se

Kommentarer inaktiverade.