Det fina med Kerstin
Det är ganska ofta som föräldrar frågar oss på barnavdelningen om tips på högläsningsböcker av mer vardagsnära slag. Glädjande nog kom det 2018 en riktig fullträff i genren!
Kerstin är sju år, har guldigt hår och bor på landet i ett idylliskt samhälle där alla känner alla, där det finns en lanthandel där alla handlar och en skola där alla barn går. Samtidigt är det inte alltid så idylliskt i den lilla byn. Att alla känner alla gör att rykten snabbt kan sprida sig, särskilt om det flyttar in en ny familj.
Det fina med Kerstin handlar mycket om hur trassligt det kan bli om man hamnar i gränslandet mellan sanning och lögn. Kerstin vill inte leka med Fatima varje dag, men hur säger man det? Får man ljuga och säga att man är upptagen? Mamma och pappa säger att det finns vita lögner, men när slutar en lögn vara vit? Extra mycket fel kan det bli om man låter bli att säga sanningen med en gång. Då kan det ju lätt bli att man måste ljuga igen och igen och vips har Kerstin sagt att hon har en kusin som heter Kiwi.
Jag tycker Helena Hedlunds beskrivningar om hur det är att vara barn och leka med någon när det inte är så kul är riktigt pricksäkra. Den ständiga frågan ”vad ska vi göra nu då?” kan nog alla minnas från sin egen barndom. För mig är det stark igenkänning när Fatima bestämmer att hon ska spela datorspel och Kerstin får sitta bredvid och titta på en hel eftermiddag. Eller när Kerstin sitter på golvet och sakta kammar Fatimas matta för att hon inte har något att göra. Det fina med Kerstin är för vuxna en bra påminnelse om att det är svårt att vara barn och hantera sina relationer när man inte har utarbetade strategier och när man dessutom måste ses varje dag i skolan. Särskilt stycket när Kerstin gör sin pappa medveten om att Fatima alltid frågar honom om Kerstin och Fatima ska leka, snarare än att fråga Kerstin själv är mycket talande. Pappa vet väl inte om Kerstin hellre vill gå hem själv och leka med sina 105 guldiga saker hon sparar på. Hedlunds sätt att ställa sig på barnets sida och se på vuxenvärlden med en frågande blick gör historien både sympatisk och intressant för diskussion mellan förälder och barn.
Det fina med Kerstin är första delen i en trilogi, och del två kommer ut i mitten av 2019!
Fler högläsningsböcker med vardagsnära handling
Serien om Dunne som inleds med Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz
Viggo och Rädslolistan av Lisa Bjärbo
Serien om Nina som inleds med Nina och snöleoparden av Emi Gunér
Serien om Myran som inleds med En myras liv av Linn Gottfridsson
Serien om Frallan som inleds med Frallan är bäst av Sara Ohlsson