Boktips, E-böcker, Facklitteratur
Omslag till Depphjärnan av Anders Hansen. Bonnier Fakta.

Omslag till Depphjärnan av Anders Hansen. Bonnier Fakta.

Depphjärnan

Publicerat 3 december 2021 | Av |

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Var åttonde svensk medicinerar mot depression och ännu fler lider av ångest, oro och sömnsvårigheter. I ett land som ligger i topp när det gäller ekonomi, demokrati, jämställdhet och medellivslängd.

Anders Hansen förklarar det med att våra hjärnor har utvecklats för överlevnad, inte lycka. En grottmänniska som gick och oroade sig över matsituationen och hittade på metoder att samla och konservera mat hade större chans att överleva än en glad gamäng som levde från dag till dag. Kort sagt hade man en större chans att leva till vuxen ålder och få barn om man var lite mer problematiserande och ångestfylld av sig. Och det är alltså de generna som förts vidare mest och som flest av oss har.

Det kan också vara så att tillfälliga depressioner som gör att man drar sig undan sociala sammanhang har varit en fördel under största delen av människans historia när sjukdomar var vanliga och antibiotika inte fanns. Vi har ju alla lärt oss den hårda vägen nu att det säkraste sättet att leva är i karantän.

Anders Hansen har skrivit mycket om den här förklaringsmodellen, att våra hjärnor är utvecklade i en väldigt annorlunda värld än den vi lever i nu, för mänskliga egenskaper. I Fördel ADHD visar han hur ADHD kan medföra spontanitet och kreativitet och en energisk äventyrslust som förmodligen var nödvändig för att människan som art skulle spridas över jorden. Det som idag anses problematiskt i skolmiljö och strukturerade arbetsplatser kan ha varit en evolutionär fördel och framför allt visar Hansen på vikten att vi i en grupp har just olika personligheter.

Och i dundersuccén Hjärnstark går det att läsa om att vi människor historiskt sett har rört oss betydligt mer än idag och att våra hjärnor behöver just motion för att må bra.

Han har fått kritik för att förenkla och vara överdrivet positiv. Men jag tycker såna här böcker ska vara tillgängliga och roliga att läsa, även om man kanske ibland tappar komplexitet och referenser till forskning i varje stycke. Och jag tycker om tonen, att allt är normalt, att man kan hjälpa sig själv med motion och samtalsterapi, men att det också går att acceptera att livet inte alltid är Hawaii. Böckerna utlovar inga mirakel och det tycker jag som sett alltför många peppiga titlar på våra självhjälpshyllor (”Bli fri från allt som är jobbigt!”), är väldigt skönt.

Depphjärnan ger bra förklaringsmodeller på varför ångest och depressioner uppstår. Inte för att hjärnan är sjuk eller reagerar onormalt, utan tvärtom, för att den gör sitt jobb kanske för bra. Det kan ju vara en lättnad för den som känt sig trasig och dysfunktionell. Och här finns också en hel del konkreta råd för den som vill ha det.

Det är intressant läsning med många aha-upplevelser. Det finns också ett kapitel om ensamhet och fysisk beröring, något som varit väldigt aktuellt den senaste tiden när så mycket av våra sociala kontakter både på jobb och privat har fått vara över skärm i stället för i ett rum. Hur reagerar vi som människor på att inte ”vara med i gruppen”, något som historiskt sett inneburit uteslutning och en säker död?

Boken har lång kö men finns även att låna som e-bok i appen Libby. Logga in med bibliotekskort och PIN-kod så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.