Barnböcker
Detalj ur omslaget till den engelska originalboken "Behind the attic wall". HarperCollins.

Detalj ur omslaget till den engelska originalboken "Behind the attic wall". HarperCollins.

Den otrevliga flickan

Publicerat 22 augusti 2012 | Av |

En av mina älsklingsböcker som barn är helt okänd. Jag har aldrig träffat någon som läst den. Och nu när jag tittar i vår katalog ser jag att det bara finns fyra exemplar kvar. Inget är utlånat.

Så jag skriver några rader här och hoppas att någon mer upptäcker den innan vi gallrar de sista!

Bakom väggarna på vinden av Sylvia Cassedy är en ganska typisk barnbok på ytan. Den handlar om föräldralösa och bråkiga Maggie som efter flera fosterhem ska få bo hos sina gammelfastrar. Fastrarna är elaka men det finns en excentrisk gammelfarbror som hon blir vän med och i ett dolt rum i fastrarnas gamla hus hittar hon ett par levande dockor med samma underfundiga humor som honom.

Maggie som har svårt för relationer och en svår uppväxt bakom sig öppnar upp och även om hon blir ivägskickad även från gammelfastrarna så blir nästa fosterhem platsen där hon äntligen får ingå i en familj.

Det finns flera paralleller med klassikern Den hemlighetsfulla trädgården av Frances Hogson Burnett som också handlar om en otrevlig flicka som kommer till ett nytt hem och med tiden lär sig om att odla en trädgård och en vänskap. Även om det inte förekommer en trädgård i Bakom väggarna på vinden så kallar dockorna den blomstertapetserade väggen för just det.

Boken förenar flera genrer och den lämnar läsaren med många frågor. Det är lite fantasy, lite spökhistoria, lite socialrealism och väldigt mycket utvecklingsroman.

Det som är verkligt ovanligt med boken är att Maggie är så osympatisk. Hon stjäl och förstör och suger på sitt hår tills det bara är flottiga testar. Till skillnad från andra barnbokshjältar gör hon inte allt för att bli omtyckt utan ser snarare till att visa sitt ”rätta jag” så fort som möjligt. Första dagen i nya skolan ser hon till att slåss och stjäla för att slippa stadiet när alla vill bli kompis med henne. Förmodligen för att själv slippa bli besviken.

När jag var liten tyckte jag att det uppfriskande och störande på samma gång. Nu kan jag tycka att det är en psykologiskt trovärdig skildring av ett barn som behöver uppskattning och trygghet så mycket att allt blir fel.

Hursomhelst. Om man tycker om lite mystiska böcker så är det här ett litet guldkorn som borde vara en klassiker.

Kommentarer inaktiverade.