Facklitteratur
Detalj ur omslaget till "Den onda badankan". Ordfront förlag.

Detalj ur omslaget till "Den onda badankan". Ordfront förlag.

Den onda badankan

Publicerat 10 december 2012 | Av |

När ett litet barn har fötts, vill man att allt omkring det skall vara rent, vackert och mjukt. Och så vill man ju ha koll på läget och inte behöva oroa sig för dolda eller osynliga hot.

Journalisten Katarina Johansson, som tidigare gett ut boken Badskumt, om kemikalierna i kroppsvårdsprodukter, har nu skrivit en ny bok om osynliga gifter i barnets värld.

I boken Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna kartläggs barnets fysiska närmiljö utan och innan. Jag måste erkänna att – samtidigt som jag drabbas av utmattning vid läsandet av boken – inser att det är litteratur och fakta som varje förälder borde ta till sig.

Alla saker som en modern människa känner att hon måste ha ökar vår exponering för miljögifter. Sedan 1950-talet har världsproduktionen av kemikalier ökat med 57 gånger.

Varje barn har 200 gifter i kroppen redan när det föds. Och sedan fortsätter intaget med bröstmjölken, som ju barnet trots allt måste ha.

När Katarina Johansson själv blev mamma, började hon fundera över vad hon kunde göra för att minska utsattheten för gifter hos sitt barn. Konsekvent går hon igenom alla miljöer som barnet befinner sig i och saker som det omger sig med. Många av råden är lätta att följa, som att inte köpa plastleksaker som doftar eller tröjor med plasttryck. I slutet på varje kapitel finns klokt nog en sammanfattning över de viktigaste sakerna att tänka på i varje miljö.

Vill man veta? Vi är ju så hjälplösa och utelämnade åt marknadskrafterna och de produkter som finns i butikerna. Samtidigt är det verkligen en god sak att någon gjort sig besväret att belysa kemikaliesamhällets mer ondskefulla och dolda sida. Sällan hör man upprörda röster i Sverige över detta, som vi ändå borde uppfatta som ett reellt hot. Och ingen vet i detta nu vad som händer med oss i framtiden om vi kontinuerligt utsätts för kemikalier i den utsträckning som nu sker.

Kommentarer inaktiverade.