Barnböcker, Boktips
Omslag till Den lyckliga ön av Marit Törnqvist.

Omslag till Den lyckliga ön av Marit Törnqvist. Rabén & Sjögren

Den lyckliga ön

Publicerat 23 juli 2020 | Av |

En av de finaste bilderböcker jag sett!

Marit Törnqvist har en alldeles egen stil på sina illustrationer. Det är färggrant och fantasifullt med inslag av cirkus och gulliga djur och sötsaker och annat som barn tycker om. Men också väldigt ”vuxet”. Det är långt ifrån Disney och Alfons Åberg. Människorna har realistiska proportioner och ansikten, men miljöerna tar ut svängarna desto mer.

I Den lyckliga ön driver en flicka omkring i en båt i havet och söker sig mot horisonten för att hitta sin plats. På vägen ser hon en mängd båtar och andra öar. Hon ser en man på en båt som är gjord till ett litet bibliotek. Hon ser en lindanserska på en båt, hon ser tänkare på grekiska pelare, hon ser Adam och Eva och äppelträdet på en ö, på en annan finns enorma fält av röda blommor där glada ansikten tittar fram. Det finns så många sätt att vara lycklig. Hon samlar på sig det till sin båt.

Till slut träffar hon på en man vars båt är nästan som en spegelbild av hennes. De älskar samma saker! De älskar nog varandra! Men det är inte lätt det där med nära, och för alltid. Kanske finns lyckan någon annanstans.

Det blir en berättelse om att finna sig själv och skapa sitt eget öde.

Det här är en bok att riktigt njuta av. Man kan förlora sig i stora färgsjok och stämningsfulla öar och båtar, och det finns också uppslag med många små detaljer där man kan stanna upp och titta länge och ändå hela tiden upptäcka nytt.

En riktig konstupplevelse med en tankeväckande berättelse helt enkelt. Och ok, kanske är det jag som fångas mest, så som det ofta blir med den här typen av poetiska och vackra bilderböcker. Men mitt barn går ändå med på en andra genomläsning och dröjer sig kvar länge i bilderna.

Vad är det här, är det blyerts och vattenfärg? Och titta där, där är en pool allra högst upp på ön och vilka fåglar är det här? Åh, det måste vara ”främmande fåglar”.

Fint så.

Kommentarer inaktiverade.