Barnböcker, Bok blir film

Omslaget till "DEn hemliga trädgården" av Frances Hodgson Burnett. B Wahlströms förlag

Den hemliga trädgården

Publicerat 3 februari 2020 | Av |

Är du tokig i Brontë och Austen? Dystra engelska hus, blåsiga hedar och stora känslor? Då måste du läsa deras motsvarighet för barn! Den hemliga trädgården är en riktig klassiker som snart ska bli film för fjärde gången.

Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett gavs ut första gången 1911 och utspelar sig runt det tidigare sekelskiftet.

I centrum står flickan Mary Lennox, som vuxit upp i Indien, uppfostrad av tjänstefolk eftersom hennes föräldrar inte brydde sig om henne. Till följd av detta har hon blivit bortskämd, sjuklig och elak.

När hon är nio år dör hela hushållet i kolera och det blir bestämt att hon ska bo hos sin farbror i Yorkshire. Kontrasten är total. I ett stort ödsligt hus där de flesta rummen är låsta får Mary klara sig själv. Farbrodern, som är en puckelryggig änkeman, visar sig knappt. 

Men Mary får vänner för första gången i sitt liv. Jungfrun Martha, hennes lillebror Dickon, och så småningom en annan bekantskap som hon hittar i ett låst rum. 

Och hon hittar nyckeln till en övergiven hemlig trädgård som hon tar hand om. I takt med att trädgården blommar upp igen gör hon det också.

Så det är en sedelärande och ganska sentimental berättelse på sitt sätt. Den är ju också skriven för barn.

Men den är också så förtrollande magisk och mystisk och härlig att läsa. Och förvånande psykologiskt insiktsfull, långt innan Freud.

Och den går att läsa så många gånger! Det är inte konstigt att den behållit sin popularitet i över 100 år.

Boken har filmats flera gånger tidigare och snart kommer en ny version, men läs boken redan nu. Gärna versionen med stämningsfulla illustrationer av Robert Ingpen

Kommentarer inaktiverade.