Arrangemang
Illustration: Renate Kalloch.

Illustration: Renate Kalloch.

Deckarakademien 40 år

Publicerat 4 april 2011 | Av |

För 40 år sedan grundades Deckarakademien det firar Stadsbiblioteket genom att bjuda på en heldag med deckaren i fokus!

Det var i en artikel i Aftonbladet 2 november 1957 som  journalisten och deckarförfattaren Hans-Krister Rönblom lanserade tanken på en svensk deckarakademi som en något mera lättsam och mindre prestigeladdad motsvarighet till Svenska Akademien.

Den gången stannade det vid en tanke, men de 16 april 1971 blev den verklighet. Då kallade nämligen Akademins fyra grundare, kritikerna Jan Broberg, Jörgen Elgström, Bo Lundin och den genrekunnige förlagsdirektören och fackförfattaren Åke Runnquist, till konstituerande möte i Stockholm. Där beslöt de församlade författarna och kritikerna att Akademin efter förmåga skulle verka för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och att den vid behov skulle uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.  Två av grundarna – Jan Broberg och Bo Lundin – finns på plats vid jubileet!

Så här ser programmet för jubileet ut:

Det var en gång…
Deckarkännaren Bo Lundin berättar om hur det hela började 16 april 1971. Medverkar gör författaren Ulf Durling, den förste som tog emot ett pris av akademin.

Deckare för barn och unga
Mårten Sandén och Inger Frimansson, som båda har skrivit uppmärksammade barn- och ungdomsböcker, diskuterar deckarens plats i barnlitteraturen tillsammans med översättarna och kritikerna Karl G. och Lilian Fredriksson.

Från privatdetektiv till Städerska
Författarna Sven Westerberg och Aino Trosell diskuterar med docent Dag Hedman och kritikern Johan Wopenka hur huvudpersonernas yrkesliv påverkat och fortfarande påverkar genren.

Stieg Larsson – vad hände?
Författaren och förläggaren John-Henri Holmberg var under många år god vän med Stieg Larsson och medverkar också i en ny bok om honom. Här samtalar Holmberg med deckarkritikern Maria Neij om fenomenet Stieg Larsson.

221 deckare du måste läsa innan du blir mördad
Svenska Deckarakademin kommer ut med en ny bok! Akademins preses, författarenK. Arne Blom, kritikern Gunilla Wedding med flera berättar om arbetet.

Dessutom tävling med fina priser!

Lördagen den 16 april kl. 14.30-16.30 firar Svenska Deckarakademin sin 40-årsdag på Stadsbiblioteket Göteborg i Hörsalen. Fri entré till samtiliga arrangemang.

För mer information kontakta:
Bibbi Wopenka
Telefonnummer: 070-625 77 58

Kommentarer inaktiverade.