Blogg, Film

Darias filmtips

Publicerat 10 februari 2020 | Av |

När stormen viner utanför dörren är det skönast att hålla sig inne. Perfekt att sätta sig tillrätta i soffan och kolla på lite kvalitetsfilm när det är lovvecka. Bibliotekarie Daria har delat med sig av tre fina filmtips.

Du kan strömma två av filmerna med vår filmtjänst Cineasterna. Och en kan du låna som DVD. Helt utan kostnad, allt du behöver är ett bibliotekskort!

Mästare

The Favourite av Yorgos Lanthimos 

Början på 1700-talet. Mellan England och Frankrike pågår ett kostsamt krig. Alla ministrar är män som använder smink i ansiktet och puder i håret och som roar sig med ankkapplöpning inomhus på fritiden. Huvudrollerna i mannens värld får dock kvinnor som föredrar skytte framför känslor och som för sitt eget krig för kärlek och hög status. Kriget där alla medel är lika bra: intriger, lögner, manipulation, sex och gift.

Lanthimos är trogen sin filmstil och som i tidigare filmer slår han hårt på mänskliga laster och sociala benägenheter. Denna gången gör regissören dock det med utsökt galghumor och skapar ett färgstarkt och gripande satiriskt drama där det engelska hovet bara är historiska dekorationer till en evigt aktuell fråga om kärleken har gränser.

 

Debut

Mid90s av Jonah Hill 

Mitt i Kalifornien där en evig sommar pågår, mitt i 90-talet, då sociala medier ännu inte har uppfunnits, bor en artig trettonårig Stevie. Hans dagar förflyter i ensamhet och dagens höjdpunkt är att bryta sig in i storebrorsans rum, när han är borta. Där  betraktar pojken med försiktighet artefakter av det vuxna livet: tuffa prylar, plakat, musikskivor. Ikväll är det dags igen att betala för inbrottet och få stryk av den tystlåtna men brutala brodern.

Ingen vill dock vara ensam, speciellt när du vill bevisa för världen att du inte längre är en pojke. När Stevie äntligen lyckats med att bli en del av ett rastlöst pojkgäng med skateboards, är det början på ett nytt liv för honom. Kurage, blåmärken, razzior, alkohol, partaj, klumpiga pussar och ett svagsint förslag som slutar med att vänner verkligen måste växa upp.

Film-vykort med varma och uppriktiga hälsningar från en coming of age-tid när varje tonåring gömmer en öm själ bakom tillgjord självsäkerhet.

 

Dokumentär

Why Are We Creative: The Centipede’s Dilemma av Hermann Vaske 

Under 30 år reste den tyska regissören jorden runt och ställde en och samma fråga till inflytelserika människor: varför är ni kreativa? När filmen blev klar fick den en undertitel The Centipede’s Dilemma som direkt förklarar att frågan inte går att besvara. Att fråga en fantasirik person om källan till kreativitet är som att undra från vilket ben en tusenfoting börjar att gå.

Över hundra framstående och världsberömda personer försökte att återge sin förståelse av huvudfrågan som inte har ett rätt eller fel svar. David Bowie, Marina Abramovic, David Lynch, Dalai Lama, Stephen Hawking och många andra konstpersoner, kreatörer och tänkare ger inga recept kring hur man blir kreativ utan berättar om sin erfarenhet och källan till skapelseprocessen. Resultatet har blivit ett unikt kalejdoskop av intervjuer med talangfulla människor.

Kommentarer inaktiverade.