E-böcker

Säkert lösenord. Bild: David Vignoni.

Dags att byta lösenord!

Publicerat 21 november 2013 | Av |

Ungefär 60% av alla som har ett Facebookkonto har aldrig bytt lösenord till tjänsten. Är du en av dem? Då är det dags att byta nu!

För någon månad sedan (oktober 2013) utsattes storföretaget Adobe för ett otillåtet intrång och lösenord till ca 150 miljoner användare läckte ut. Ungefär 400 000 av dessa lösenord går till svenska användare. Detta drabbade alla som lånar bibliotekets e-böcker, eftersom man behöver ha ett konto hos Adobe för att kunna låna våra e-böcker. Om ditt lösenord har kommit i orätta händer, så ska du ha fått ett mejl från Adobe.

Om du lånar e-böcker hos oss, så är det viktigt att du byter ditt lösenord på ditt Adobe-ID. Det gör du på Adobes hemsida. Bra att veta är att inga uppgifter om dina lån eller ditt bibliotekskort har kommit i orätta händer. Sådana uppgifter kommer man inte åt med Adobe-IDt.

Det är väldigt vanligt att man använder samma lösenord till många olika tjänster. Detta bör man undvika för att minska riskerna om tjänsten blir hackad och lösenord hamnar i orätta händer. Tänk därför på att använda olika lösenord till olika tjänster.

Det är också klokt att byta lösenord då och då. Tidningen PC för Alla har utnämnt 20 januari till Lösenordsbytardagen, för att uppmäksamma hur viktigt det är att man regelbundet ändrar lösenord.

Det är också viktigt att tänka på vilket lösenord man väljer. När man väljer ett lösenord, så väljer man gärna något som ska vara enkelt att komma ihåg. Vanligaste lösenordstyperna innehåller namn på närstående eller husdjur, födelsedagar eller något förknippat med favoritlaget. Det är klokt att vara lite mer fantasifull än så när man skapar sitt lösenord, så minskar man risken för att någon ska klura ut vad man valt.

Post och Telestyrelsen har en tjänst där man kan testa hur säkert lösenordet är. Där får man även tips hur man skapar ett säkert lösenord.

Kommentarer inaktiverade.