Facklitteratur

Cykeltips och nostalgi kommer lastat!

Cykelminnen – nostalgi, vardag och äventyr

Publicerat 14 maj 2014 | Av |

Att vara ute och cykla är en riktigt trevlig sysselsättning.Själv har jag trampat och trampat i många år vid det här laget.

Mitt cykelliv innefattar både vardagscykling och tidigare år också semesterresor på två hjul. Ungdomens cykelsemestrar på Gotland och i Hälsingland minns jag med värme och många år senare cyklade jag också tandem i Tvååker. Jo faktiskt har jag gjort det! Att cykla just på detta vis gör jag dock inte om, för min partner och jag hade inte riktigt samma uppfattning om hastighet och hur man ska ta ut svängarna.

Mitt första val när det gäller böcker som anknyter till cyklar och cykling är Gert Ekströms Älskade cykel, en historiebok om cyklar som innehåller många foton med hög nostalgifaktor. En hel del foton kommer från svenska folkets fotoalbum, och det är faktiskt riktigt underhållande att titta på gamla cykelbilder! Också kul att läsa om att man förr kunde gå i velocipedskola.

Birgitta Eklunds Mitt hjulliv – möten längs cykelvägen är en biografi med cykeltema. Birgitta ser i boken tillbaka på ett sjuttioårigt cykelliv – utan växlar. ”Vi har blivit ett par, cykeln och jag” konstaterar hon och fortsätter: ”Ett magiskt finger tycks ha visat oss till det som varit roligt, fint och lärorikt. Till nya vänner.”

Birgitta cyklar alla årstider och turerna är både korta och långa. Vardagsfavoriten är cykelbanan längs Säröbanan. Ovanför diskbänken i Göteborg blommar vidsträckta lavendelfält. Detta foto är ett minne från cykelsemestrar i Provence. Birgitta delar i boken också med sig av andra reseberättelser från olika delar av världen, och hon berättar också om de resor som INTE blivit av!

En feelgoodbok, där cykeln har en viss roll i handlingen, är New Delhi – Borås, den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige. Pikej, som kommer från liten by i Östra Indien, studerar konst i New Delhi. Där träffar han Lotta från Borås. Det är sent 60-tal och Pikej tillhör de fattigaste i Indien. När Lotta reser tillbaka till Sverige saknar han henne så mycket att han bestämmer sig för att resa till det kalla landet i norr för att få träffa henne igen. Han ger sig i väg på en begagnad damcykel eftersom en herrcykel är dubbelt så dyr att köpa. Efter att ha avverkat tre cyklar samt, i ärlighetens namn, vissa delsträckor med lastbil, tåg och flyg, är Pikej framme i Sverige. Och Lotta, som möter honom i Göteborg, blir så småningom hans fru och barnen som de får är vid det här laget vuxna. Så Pikejs cykeltur gav verkligen frukt!

Kommentarer inaktiverade.