Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Buffa hjälper till". Berghs förlag.

Detalj ur omslaget till "Buffa hjälper till". Berghs förlag.

Buffa hjälper till

Publicerat 2 november 2011 | Av |

Den som levt nära ett djur är nästan alltid beredd att skriva under på att det är världens vackraste och klokaste i sitt slag. Särskilt om det är en hund, som ju är ett flockdjur och vill vara sin ägare till lags.

Nu har Mulle Mecks hund Buffa fått en alldeles egen berättelse, Buffa hjälper till.

Buffa är Mulles oumbärliga hjälpreda och bästa vän. Stolt langar hon mojänger och brädbitar när han skall skruva ihop sina projekt. Och det är drag i Buffas halsduk när hon sitter i framsätet på Mulles bil.

Men en morgon får hon inte följa med! Mulle  ger sig iväg till Svartvattnet utan Buffa och förkrossad står hon och ser när bilen rullar iväg. Depressionen är nära, regnet droppar, Buffa suckar och fnyser sorgset under bordet.

Fast varför deppa? Buffa kommer på den lysande idén att överraska Mulle med att göra fint. Diska, hämta ved, bädda sängen. Hon har ju sett hur Mulle brukar göra och tar redan i förskott ut allt beröm hon kommer att få. Duktig hund, skall den överväldigade Mulle säga och bjuda på hundgodis.

Med brinnande iver skrider  hon till verket. Visserligen blir det översvämning i köket, fjädrarna ryker ur dunbolstren och vedklabbarna staplas i den allt mer nedsolkade soffan. Och så vidare.

När Mulle kommer hem är hela huset upp och ner. Buffa iakttar ängsligt Mulles kroppsspråk, är nåt fel? Men innan han uttalar orden han har på tungan förstår han att Buffa bara velat överraska och i den rörande slutscenen kramar han om sin älskade hund medan vedträn och koppar i guppar i vattnet.

Georg Johansson som skriver text och Jens Ahlbom som illustrerar har fångat den lilla hundhjärnans resonerande på ett underbart sätt. Jag tänker att en sådan bok säkert bidrar till att öka barns respekt för djur som individuella små personligheter med egna agendor. En perfekt julklappsbok till en 2-5-åring!

Kommentarer inaktiverade.