Boktips, Facklitteratur, Göteborg
Omslag till Brottsplats Göteborg av Tore Samuelsson.

Omslag till Brottsplats Göteborg av Tore Samuelsson. A-Script Förlag.

Brottsplats Göteborg

Publicerat 20 maj 2020 | Av |

Nu när vår stad snart firar 400-årsjubileum känns det extra lockande att ta sig an Tore Samuelssons “Brottsplats Göteborg: kriminalhistorier från sent 1800-tal”.

Lagöverträdelserna som tas upp är snarare tidstypiska än hemmahörande på en bestämd ort. Boken borde därför vara lika mycket av intresse för en stockholmare eller norrlänning, som för en göteborgare.

Jag kommer osökt att tänka på när min son precis börjat i första klass och hans fröken uppmanade klassen att komma med förslag på olika yrken. Sonens bidrag var lykttändare.

Det är väl knappast något framtidsyrke i dagens samhälle, men i polis- och domstolsprotokoll från sent 1800-tal stöter man ideligen på numera stendöda yrken som diversearbetare, korkkarvare, säckbärare, filare, korgmakare, droskkusk och lykttändare. De flesta förbrytare hörde således hemma i de lägre samhällsklasserna.

Brotten rörde sig oftast om ficktjuveri, snatteri, stöld, otrohet, förfalskningar och andra typer av bedrägerier. Trots att de orsakades av nöd var straffen likafullt med dagens ögon förbluffande hjärtlösa. En stöld av en portmonnä av gult skinn innehållande sex kronor kunde exempelvis ge sex månaders straffarbete om det var första resan. Ju fler gånger man åkte fast, ju längre blev straffet.

Haga hade rykte om sig att vara busarnas hemvist. Här bodde man som packade sillar och tycks ha varit flitiga med att anmäla varandra till polisen för både det ena och det andra.

Fattiga arbetslösa, så kallade lösdrivare, visade myndigheterna inget förbarmande. Hit räknades prostituerade kvinnor, som sattes i tvångsarbete. Den vanligaste anledningen till att kvinnor frihetsberövades var annars spädbarnsmord. Andra grova våldsbrott var dock, enligt författaren, sällsynta vid denna tid.

Varje gång jag numera passerar Risåsgatan tänker jag på änglamakerskan Pernilla Tufvesdotter, som en tid för lite mer än hundratjugo år sedan, bodde på nummer 28. Inte alls särskilt länge sedan, när man tänker efter. Min egen mormor kunde, om ödet velat annorlunda, varit en av hennes olyckliga “skyddslingar”.

Brottsplats Göteborg är välskriven och levandegör ett svunnet Göteborg med helt andra lagar och normer än dagens. Den rad av allvarsamma nunor som blickar mot mig från boksidorna gör mig märkvärdigt berörd och får det att kännas att det handlar om människor av kött och blod. Boken innehåller 31 fristående kapitel och det kan vara tillrådligt att portionera ut läsningen över tid.

 

Missa inte vår avdelning för Göteborgiana på andra våningen! Här finns 8000 böcker för dig som älskar Göteborg. Arkitektur, historia, stadsplanering, guider och mycket mer.

Kommentarer inaktiverade.