Brittiskt allehanda: litterära strövtåg
Håkan Andersons nya, inspirerande bok är omistlig läsning för inbitna anglofiler!
Antingen du reser i verkliga livet eller läsfåtöljen lär det bli svårt att hitta angenämare resesällskap än Brittiskt Allehanda! Håkan Anderson är kunnig, sympatisk, underhållande, emellanåt nostalgisk, nyfiken samt begåvad med det mest utsökta språk. Han reser ständigt runt med en bok i fickan och missar ogärna ett tillfälle att uppsöka boklådor och antikvariat. Allra mest älskar Anderson poesi och vi bjuds på många smakprov.
Utrymmet i boken fördelas mellan personligt färgade reseminnen från de senaste fyrtio åren och intresseväckande författarporträtt. Vi trakteras bland annat med fina porträtt av herrarna A.A. Milne, A. Conan Doyle, E.M. Forster samt Henry James.
Kärleken till det brittiska genomsyrar texten och författaren håller hela tiden utkik efter kopplingar mellan nu och då.
Många av författarna i Brittiskt Allehanda är jag redan bekant med, men nästan lika många är nya för mig. Anderson introducerar mig exempelvis för H.E. Bates, L.P. Hartley och poeten John Betjeman. Med argument som “lär ha varit drottningmoderns favoritläsning” och ”roligare än P.G. Wodehouse ” lockas jag att kasta mig över E.F. Bensons sex romaner om de ampra damerna Mapp och Lucia i Rye (beläget i östra Sussex) på 1930-talet. Argument som i varje fall biter på mig.
När jag avslutat boken inser jag att Håkan Andersons ivriga boktipsande lett till att jag utan vidare reserverat på tok för många titlar i vår bibliotekskatalog Gotlib(!) Det är tur att semestern hägrar med många lediga timmar för läsning.
Brittiskt Allehanda är en bok som helt klart förtjänar många läsare. Helst bör man förstås äga ett eget exemplar att klottra full av personliga kommentarer. För att få tid att smälta innehållet kan man med fördel portionera ut läsningen, inte läsa alla 450 sidorna i ett sträck.
Underbar läsning på resande fot i Storbritannien alternativt i hammocken här hemma!