Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Den försvunna mustaschen" av Christina Olsén & Micke Hansen. Bokfabriken.

Börja eller komma tillbaka till förskola & skola

Publicerat 23 juli 2019 | Av |

Trots att sommaren kan te sig oändlig nu i juli hägrar skolstarten någonstans där i framtiden. Att börja eller komma tillbaka till förskolan eller skolan kan vara både läskigt och roligt och pirrigt i hela kroppen. Långt innan den stora dagen kan funderingarna kretsa kring vem som kommer gå i ens klass, om ens lärare kommer vara snäll och hur det egentligen funkar att äta i en ny, stor matsal. Just nu har vi plockat fram massor av bra tips på bilder- och kapitelböcker på temat som du kan låna från vår barnavdelning.

Alla tre på förskolan ärtanMaria Nilsson Thore

Hur äter och vilar en på en förskola, vad händer om någon tar ens leksak? De flertalet frågor som kan dyka upp om förskolan kan Maria Nilsson Thores böcker om förskolan Ärtan ge oss svar på. Böckerna utspelar sig i mysig förskolemiljö och vi får följa med i barnens många moment. Jag tycker att Maria Nilsson Thores böcker är perfekta som förberedelse för barn som ska komma tillbaka eller börja förskolan. Det finns många olika titlar i denna serie, några finns också som pekbok för de yngsta.

Den försvunna mustaschenChristina Olsén & Micke Hansen

Ett favorittips på temat är den roliga och spännande kapitelboken Den försvunna mustaschen av Christina Olsén och Micke Hansen. Den handlar om Otto och Klara som blir indragna i mysteriet kring rektor Per Fekts försvunna mustasch. Berättelsen är riktigt rolig, lagom klurig och passar den som gillar LasseMajas detektivbyrå-böckerna. Dessutom låter den läsaren bekanta sig med skolans miljö och vilka personer som finns där. Otto och Klara träffar bland andra på vaktmästare Tore E. Händig, matteläraren Linn Jahl och skolsköterska Stella Diagnos. Den passar fint att läsa själv men särskilt att högläsa tillsammans för att diskutera det lustiga brottet (en försvunnen mustasch?), de konstiga namnen (Ann Sjovis?) och det fina slutet. Med andra ord, ett jättebra tips inför skolstart.

Kommentarer inaktiverade.