Boktips, Facklitteratur

Bomull, kretong, siden och rayon 

Publicerat 1 augusti 2022 | Av |

”Ruths garderob” är helt klart boken för dig med smak för vintagekläder och nittonhundratalets modehistoria. 

Det var ett morsarv på dryga hundratalet klänningar som gav frilansjournalisten och författaren Ingela Bendt idén till Ruths garderob: en modehistoria, en angenäm och visuellt attraktiv bok om en svunnen epok. En tid då etikettsbrott lätt kunde sätta krokben för en i sällskapslivet. Den som inte fördjupat sig i handböcker som ”Etikett och god ton” i två band kunde vara illa ute. Det gällde att hälsa och titulera på rätt sätt, få till bordsplaceringar enligt rang och ålder etcetera. Husmoderns gyllene bok i sex band jämte Värdinnans ABC var andra användbara referensverk. Den med tiden såsfläckiga Prinsessornas kokbok inte att förglömma! 

Klänningarnas bärare, författarens söta mamma Ruth var sällskapligt lagd, bildad (hade en – outnyttjad – fil.mag. i moderna språk från Uppsala), gladlynt, road av mode och passade – tycks det mig – som hand i handske i rollen som borgmästarinna i småstaden Mjölby i Östergötland. Sin Ragnar träffade hon redan i tredje ring hemma i den småländska trästaden Eksjö. Han kom att plugga juridik i Uppsala och så småningom erbjudas jobb i ”metropolen” Mjölby. 

Paret Bendt kastade sig med liv och lust in i sällskapslivet i stadens mer distingerade kretsar. Det var kafferep, teaterbesök, konserter, luncher, tebjudningar, middagar, supéer, gardenpartyn, nyårsfestligheter – you name it! 

För Ruths del krävdes ständigt nya stasser, vilka hon beställde och provade ut hos stadens sömmerskor, eller egenhändigt förfärdigade på sin egen symaskin av märket Husqvarna. Ibland ändrade hon också detaljer på favoritklänningarna. Ruth följde entusiastiskt det senaste modet och längtade efter flärd och glamour. Inspiration hämtade hon ur franska modemagasin. 

Kläderna var av en kvalitet som vi sällan ser i dagens slit-och-släng-samhälle, vare sig det rörde sig om bomull, kretong, siden, rayon, organza, ull, fleece med flera. 

”Ruths garderob” är mycket mer än en bok om mode. Den är ett tidsdokument och ett stycke kvinno- tillika samtidshistoria. Därtill en estetiskt vacker volym, full som den är av gamla familjefotografier och egenhändigt nytagna foton på en del av klänningarna, vilka draperats i naturen. Den grafiska formgivningen ansvarar Lotta Kühlhorn för. 

Läsaren kommer aldrig Ruth riktigt in på livet, utan uppfattar henne utifrån dotterns perspektiv, en dotter som så småningom också skriver in sig själv och sitt eget förhållande till kläder i berättelsen. 

Ingela Bendt har för övrigt tidigare även skrivit om Ellen Keys hem Strand invid Vättern i boken Ett hem för själen, också den en frapperande vacker skapelse. 

Kommentarer inaktiverade.