Arrangemang

Foto: Josh Applegate

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Bokcirkeluppstartskväll

Publicerat 31 augusti 2017 | Av |

Att läsa en bok är ett av de bästa sätten att känna sig levande. Sjunk in, frikoppla ditt sinne, läs. Ni tillbringar timme efter timme tillsammans, du och boken – och sedan tar det slut. Du lämnas med tankar, tolkningar och känslor. Du kanske känner dig ensam?

Det är då du ska träffa andra som också läser. För att dela upplevelser, fördjupa er i miljöer och karaktärer, se med nya ögon. Slutet på boken är bara början. Många, många träffas för att dela sin läsupplevelse, inte bara i Sverige utan i många länder, framförallt inom det engelska språkområdet. En internationell företeelse som i Sverige har blivit en riktig folkrörelse.

Min egen bokcirkel består av 4 personer, som samlades för första gången hösten 2012. Vi träffas sedan dess en gång i månaden, fikar och pratar om vår valda bok. Samtalet kan ta sina egna vägar, in i samhällsfrågor och ibland in i den privata sfären. Då och då är det någon som får föra samtalet tillbaka till boken. Vi har lärt oss mycket. Om kvinnor i våra mormödrars generation genom Kristina Sandbergs Att föda ett barn. Om en pappas oändliga kärlek i Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien. Om en annan sorts kärlek i Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. Om Palestinafrågan i Susan Abulhawas Morgon i Jenin. Vi har med spänning följt Kvinnan på tåget i Paula Hawkins bok. Och vilka samtal vi har haft om Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, ja honom kan man prata länge om.

Oftast träffas vi vid köksbordet hemma hos någon, men ljusa vår- och sommarkvällar promenerar vi och pratar böcker. Tar med några mackor och sitter på en klippa vid havet och upplever boken en gång till. Vi har promenerat och läst Bodil Malmstens dikter högt för varandra. Jodå, drar man ner på promenadtakten, kan man faktiskt läsa och gå samtidigt. Är det ett riktigt viktigt parti, får alla stanna upp och lyssna intensivt. Diktsamlingen Det här är hjärtat gav oss ett viktigt samtal om döden en sommarkvällsskymning vid en strand.

På Göteborgs stadsbibliotek vill vi på olika sätt skapa möjligheter för dig att bokcirkla. Vi erbjuder bland annat bokcirkelkassar, ett urval böcker i vår bokcirkelhörna och uppstartskvällar för bokcirklar. 

Måndagen 11 september har vi för tredje gången en av våra populära Uppstartskvällar. Här får du möjlighet att mingla och tillsammans med nyfunna vänner bilda en bokcirkel. Knappast ett tillfälle du kan missa om du är intresserad av att vara med i en bokcirkel. Välkommen till Trappscenen på Stadsbiblioteket klockan 18!

PS. Hör du till dem som älskar doften av gamla böcker? Äldre papper släpper från sig små mängder av lättflyktiga organiska föreningar (VOC:er) som vi tolkar som lukter. Forskare har visat att de likar de organiska föreningar som choklad och kaffe släpper.

 

//Anette Hagberg

Enhetschef på Stadsbiblioteket Göteborg.

Letar jämt efter böcker med en god historia, gärna stora episka romaner. Läser gärna och en och annan deckare.

Kommentarer inaktiverade.