Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Boet". Bonnier Carlsen förlag.

Boet

Publicerat 14 juni 2016 | Av |

Ibland när jag börjar läsa en bok kommer den där pirriga känslan, det här är något extra. Det kan vara de första raderna, språket eller en stämning som inte går att sätta fingret på.

Första gången jag såg dem, trodde jag att de var änglar.

Boet är en sådan bok. Och jag blev inte besviken, jag började läsa den på Götaplatsens hållplats och fortsatte på bussen, vid matbordet, i soffan och sängen. Ända till slutet.

Boet berättas av Steve, han har en mamma och en pappa, en lillasyster som heter Nicole och en ganska nyfödd bebislillebror.

Bebisen är jättesjuk och åker in och ut på sjukhuset. Där tar dom prover och försöker hitta allt som är fel.  Men kanske är han för sjuk för att lagas.

Steve börjar drömma om varelser som säger att de skall rädda lillebror. Bara Steve säger ja. Samtidigt invaderar getingarna trädgården, en man med krokig kniv knackar på dörren och lillasyster Nicole pratar i sin leksakstelefon med den mystiske Herr Ingen. Steve drivs mot ett beslut som kan få omvälvande konsekvenser.

Boet handlar om att få ett sjukt syskon och alla känslor och tankar som det för med sig. Skildringen av Steve och hans familj är så otroligt vacker, varm och realistisk.

Men det här är ingen lätt bok. Steve har svårigheter som skulle kunna vara OCD och hans tankar och känslor inför detta är väl beskrivna. Boken tangerar många stora funderingar. Vem är normal? Vem har rätt att leva?

Boet är både realistisk och övernaturlig. Stämningen blir allt mer obehaglig mitt i allt det vardagliga. Gränsen mellan vad som verkligen sker och vad som är Steves fantasier blir allt suddigare.

Illustrationerna av Jon Klassen går i gråskala och är enkla men suggestiva.

Det här är en bok som kanske inte passar alla, men vågar du så kan du få en läsupplevelse utöver det vanliga. Jag tycker egentligen inte om att åldersrekommendera men kanske bör man vara över 10 .

Kenneth Oppel är en kanadensisk författare och jag hoppas att det kommer att översättas fler böcker av honom. Du kan låna Boet på svenska på stadsbiblioteket, och flera av Oppels titlar på engelska.

Gillar du känslan i Boet prova de här:

David Almond Han hette Skellig (ålder ca 9+)

Neil Gaiman Oceanen vid vägens slut (ung, vuxen)

Patrick Ness Sju minuter över midnatt (ca 12+)

Kommentarer inaktiverade.