Barnböcker

Foto: Bodil Alvarsdotter

Bodils bästa 2015

Publicerat 23 december 2015 | Av |

Bodil är ny barnbibliotekskonsulent hos oss och du kan ha träffat henne på barnavdelningen. Här kommer hennes proffsiga sammanfattning av barnboksåret. Kanske hittar du ett sistaminuten julklappstips?

Bästa för dom minsta

Vem är stor? – Stina Wirsén (småbarn)
Nu har dom vuxit upp, alla Vem-djuren. Till och med formatet på boken har vuxit lite. Tio år har gått sedan vi först fick lära känna dem och de har hunnit få både skägg och hår under armarna. Några har blivit föräldrar och några går till jobbet. Och tänk, det finns fortfarande så mycket att fundera på även när man blivit vuxen. De till och med bråkar, dom stora.

Bästa bilderbok

Sven går på kalas – Annika Lundholm Moberg
En bok med hög igenkänningsfaktor för både vuxna och barn. För vem har inte bara velat strunta i att gå på det där kalaset och hellre stanna hemma? Sven är inte alls sugen. Och kalaset blir till en början precis så illa som han föreställt sig. Men så träffar han någon som känner ungefär som han själv. Och då börjar plötsligt tiden rusa iväg. Den här boken har jag läst för min sexåring minst 100 gånger och den håller fortfarande.

Bästa barnfakta

Handbok för Molnskådare – En faktabok om vad som rör sig på himlen – Linnéa Krylén
Hur får vi barn att lyfta blicken? Kanske genom att titta på moln! Det här är en fantastiskt fin bok om hur man blir molnskådare. Hur känner vi igen de olika molnen? Hur blir de till? Hur påverkar de klimatet? Med finfina illustrationer och lättförståelig text får vi lära oss allt! En bok som passar en molnintresserad vuxen också förstås.

Bästa Hcf ( Lättläst, 6-9 år)

Prinsessan som inte tyckte om prinsar – Alice Brière-Haquet
Den är så galet rolig, den här boken för de som nyss börjat läsa eller som högläsning. Roligt tecknad och roligt berättad och som grädden på moset – en bok med lite normkritiskt perspektiv! Det är dags för prinsessan att giftas bort och trots att så många prinsar som står på kö, av alla tänkbara sorter, så faller ingen henne i smaken. Till slut ber den förtvivlade kungen en fe om hjälp.

Bästa Hcg (kapitelbok, 9-12 år)

Harry Potter och De vises sten – J.K. Rowling
Bästa boken för 9-12-åringarna 2015 enligt mig, är hör och häpna – en gammal bok! Med fantastiska illustrationer kan nu sagan om Harry Potter upplevas på ett helt nytt sätt, i denna illustrerade nyutgåva. Bilderna är makalöst fina och sagan är densamma. För den som ännu inte tagit klivet in i Harry Potters värld är det bara att gratulera – du har det bästa kvar!

Bodil Alvarsdotter

Kommentarer inaktiverade.