Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Vita streck" av Sara Lundberg. Alfabeta förlag.

Böckerna om Vita

Publicerat 28 april 2018 | Av |

På en promenad med min fyraåring säger han plötsligt ”här har Svarta gått”. Det tog ett tag innan jag förstod. Det var några svarta streck på asfalten och vi hade precis läst en bok om flickan Vita som är den som målar alla vita trafikstreck i gatorna. Klart då, att det finns en Svarta som går runt och målar svarta streck också.

Just den första boken om Vita vi läste, Vita streck, upplevde jag som just en trafikbok. Vita målar sina streck men vissa bilar krockar ändå. Röd och grön gubbe bor i hennes rosett och bråkar ibland och hon får hjälpa en pojke gå över en trafikerad gata. 

Men illustrationerna sprakade av fantasi och något långt mer spännande än min egen barndoms pedagogiska klistermärken med trafikregler. Sara Lundberg som ritat och illustrerat (och vann Augustpriset både 2009 och 2017) är briljant! Och så lånade vi de andra böckerna i serien också.

Favoriten är Vita, Öjvind och ingenting. Vita och hennes vän Öjvind dansar och plötsligt är hinken med den vita färgen omkullvält. Allt försvinner och allt blir vitt. Och i allt det vita dyker ett ansikte upp, ”Ingenting”. Det är han som hittat på allt. Men även det som är påhittat kan hitta på och till slut kommer världen tillbaka igen. Eller har det precis börjat?

Det här är så filosofiskt och ställer så mycket frågor att man som vuxen blir helt snurrig. Är ingentinget Gud? Man kan dra paralleller till Den oändliga historien av Michael Ende där världen Fantasien förintas av ingentinget som är fantasins död. Det krävs ett barn, någon som inte är påhittad, för att fantisera ihop en ny värld.

Och i Öjvind och världens ände ställs allt på ända! Där visar det sig att Vitas och Öjvinds värld är något helt annat än det verkade och att världen är så långt mycket större och mer fantastisk än de kunde ana. Kanske ett eko av Platon?

De här böckerna har liksom allt jag vill att en bilderbok ska vara, fantastiska illustrationer och en berättelse som kan öppna helt nya tankar och världar hos både barn och vuxna.

Men om man ”bara” vill läsa dem som sagor och härliga bilderböcker går det så bra också!

Kommentarer inaktiverade.