Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Bockarna Bruse i badhuset". Lilla Piratförlaget.

Bockarna Bruse i ny tappning

Publicerat 12 april 2016 | Av |

Sången om bockarna Bruse känner nog de flesta barn igen. Nu går den att läsa i en hisnande rolig ny version!

Minns du historien? De tre bockarna ska gå över en bro men under bron gömmer sig ett elakt troll. Den första lilla bocken säger ”Nej nej nej ta inte mig, ta den som kommer efter mig”, den mellanstora bocken säger samma sak, och när det är dags för stora bocken Bruse stångar han trollet så att alla klarar sig helskinnade (utom trollet då).

Bjørn F. Rørviks version får bockarna syn på en skylt där det står ”Badhus 200 meter”, och bestämmer sig för att gå och bada i stället för att stångas med det jobbiga trollet. Det är dyra biljetter, och sen måste de duscha och sen måste de ta på sig badkläder men sen är det äntligen dags att bada och prova den höga vattenrutschkanan!

Men vad händer? Plötsligt börjar badvakterna skrika och någon gör bomben i bassängen så att hela musfamiljer spolas upp på land. Det är trollet som har kommit! Utan att betala biljett eller någonting. Hur ska bockarna Bruse lösa det den här gången?

Bilderna i boken av Gry Moursund är inte direkt sagovackra men liksom ”fula” på ett väldigt härligt sätt. Allt ser ut att ha ritats med tuschpennor i grälla färger, och det är taggigt och oregelbundet och fullt med detaljer att upptäcka. Och trollet är så stort och hemskt att man måste ställa boken på höjden för att få med allting.

Till och med texten är oregelbunden med vissa ord som är större än andra och bockarna som brä-ä-äker fram sina repliker så det blir ett roligt schwung i högläsningen.

Boken tilltalar både av barn som rycks med av historien och älskar de roliga teckningarna och vuxna som kan känna igen sig i allt krångel med badhuset och fnissa till repliken ”hasta la vista” mot slutet.

Bockarna Bruse i badhuset ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

 

Kommentarer inaktiverade.