Facklitteratur
Tarot garden Barcelona

Konstnären Niki de saint Phalle flyttade in i sin egen skulptur.

Bo i bröst?

Publicerat 18 augusti 2011 | Av |

Nya boplatser. Människans boendeformer kan variera – vi kan bo i tält, palats eller slott, kanske i en grotta; men många av oss bor i två rum och kök. Lite mer originellt vore det väl att bo i två bröst? Det gjorde konstnären Niki de saint Phalle under några år.

Nåväl – brösten är delar av en jättelik skulptur som hon skapade i sin park Il giardino dei Tarocchi (eller på engelska Tarot Garden) belägen italienska Capalbio i södra Toscana. Niki de saint Phalle (1930-2002) var en internationellt känd fransk-amerikansk konstnär. Hon debuterade som målare men har framförallt verkat som skulptör i offentliga miljöer. För oss svenskar kanske Niki är mest känd för de fryntliga och färgglada figurerna utanför Moderna Museet i Stockholm.

I Toscana har hon tillsammans med sin sambo, konstnären Jean Tinguely (1925-1991) och åtskilliga medhjälpare skapat en fantastisk skulpturpark, som man sedan några år kan besöka. Så här beskriver Niki själv sin park:
– It is my own garden of joy. A little corner of Paradise. A meeting place between man and nature.

Niki var hjärnan och arkitekten bakom byggandet och inspirationen fick hon efter ett besök i Barcelonas Park Güell skapad av Antoni Gaudí. En solig högsommardag förflyttade jag mej in i den värld som var Niki de saint Phalles alldeles unika del av Toscana.

Som besökare slogs jag av den otroliga färg och formkänsla som genomsyrar alla de konstverk som visas. Vissa skulpturer är stora nog att träda in i – som skulpturen Kejsarinnan där Niki bodde en tid. En stor och rymlig sal i skulpturen är täckt från golv till tak av spegelmosaiker. Inga ytor är släta utan det är en böljande, organisk känsla som dominerar helt och hållet. Vardagsrummet går i ett med köket, som är beläget i det ena bröstet. I det andra bröstet finns sovrummet. Skulpturen rymmer också ett badrum med ett keramikbadkar och en dusch i form av en drake.  Häftigt värre!

Andra skulpturer kan man klättra upp i eller sitta på och en del kan man bara titta på. Storlekarna varierar men alla har det gemensamt att de representerar de olika figurerna på Tarot- korten.

I flera timmar kan man studera alla detaljer i de mosaikmönster som är själva essensen i parken. Insprängt finns också en hel del visdomsord. Helhetsintrycket av parken är att man nästan blir bedövad av alla färger och mönster och förstås också väldigt inspirerad. Toscanas fantastiska natur omger parken och du vandrar som i ett rus ackompanjerad av cikador och ljudet av Tinguelys mekaniska konstruktioner som var så typiska för hans konstnärskap. Ett besök rekommenderas starkt men du som hellre vill njuta av parken lite på avstånd kan i stället låna boken Tarot Garden.

På biblioteket finns det också flera andra böcker om Niki de saint Phalle att låna. Hos oss hittar du även böcker om Jean Tinguely.

//Ulla-Britt Wendel. Ulla-Britt är bibliotekarie som håller till både i huset vid Götaplatsen och på bokbussen.

Kommentarer inaktiverade.