Barnböcker

Detalj ur omslaget till "En glass i granngalaxen". Rabén & Sjögren förlag.

Bland galaxer och glass

Publicerat 9 juni 2016 | Av |

Vi fnissar åt både bilder och text.Femåringen och jag läser en ny bilderbok med mycket humor och fantasi.

Fnisset börjar redan när vi tittar på omslagsbilden. Kan man verkligen bo i en glass? Det blir nog kallt därinne i glassen, föreslår jag. Men bilden föreställer i alla fall ett rån med kulglass. Bland kulglassen finns Emma, Rufus, en Blobb, två Långöron från yttre rymden och så Maj, som är klasskompis med Emma. Och ur själva rånet tittar en kanin fram bakom en öppnad lucka.

Jag läser högt och vi tittar på bilderna tillsammans. Frågorna från femåringen är många. Vad är en granngalax och varifrån kommer egentligen de tre vise robotarna?

Bilderboken börjar med att Emma går och tänker på att hon vill skriva en saga. Det är kväll och ur det dunkla kvällsljuset framträder det skuggor. På himlen är det extra många stjärnor denna kväll. Två stora träd har ögon som verkar se allt.

För Emma låter inspirationen inte vänta på sig. Vilken härlig fantasi hon har och vilka underbara illustrationer som visar hur hennes saga växer fram. Helt plötsligt uppenbarar sig en Blobb från granngalaxen; en bläckfiskliknande figur som sitter i en skottkärra och tittar storögt på Emma. Blobben vill ha glass.

Det visar sig lite senare att Rufus också fått besök av två figurer från yttre rymmen. Det är två Långöron och även de vill ha glass. Nu beger sig Emma och Rufus ut på en kvällsvandring tillsammans för att möjligen få tag i den hett eftertraktade glassen. När de slutligen ser den stora glasskylten i fjärran har många fantastiska figurer passerat revy längs vägen. Ett storsjöodjur som kallas för tjockormen, babyplaneter som ser ut som ballonger, en fisk som har fyra ben, bilar som har ben istället för hjul och många, många fler. Vi känner också igen en liten pojke som promenerar omkring, bärande på en haj i en väska. En stackars liten haj heter bilderboken där vi kan träffa dessa två. Det är en bilderbok som utgavs 2014 och som även den är signerad Mårten Sandén och Per Gustavsson; samma duo som står bakom En glass i granngalaxen.

En riktigt fin bilderbok är detta tycker både femåringen och jag. Låna den på Stadsbiblioteket och bli fnissig du också!

Kommentarer inaktiverade.