Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Farmor hyr en katt". Berättarförlaget.

Detalj ur omslaget till "Farmor hyr en katt". Berättarförlaget.

Bilderböcker att älska

Publicerat 29 september 2011 | Av |

Bilderböcker lockar inte bara det lilla barnet. Också en medelålders bibliotekarie som jag kan bli lockad att läsa bilderböcker; och det med stor behållning. Man kan faktiskt läsa och låna bilderböcker även om man inte har någon närstående lagom liten människa att läsa för!

Två alldeles underbara bilderböcker som jag varmt rekommenderar är Mormor-Emma-Mamma av Lorenz Pauli och Kathrin Schärer och Farmor hyr en katt av Ceseli Josephus Jitta.

Mormor-Emma-Mamma handlar om tre kameleonter; barnkameleonten Emma, hennes mamma och hennes mormor. Emma vill leka kurragömma och fastän hennes mormor egentligen inte vill, går hon ändå med på att vara med på leken. Emma försöker hitta ett finurligt ställe att gömma sig på och hon provar gömställen hos fladdermöss, igelkottar, lemuren och hos en trästock – som visar sig vara en farlig krokodil! Till slut hittar hon det perfekta gömstället – som också hennes mormor har hittat!

Boken är en underfundig berättelse om de roller som de tre kameleonterna har gentemot varandra och i slutet ställs allt på ända. Vem är vem egentligen? Berättelsen om de tre generationerna är illustrerad med fantastiska bilder med hög humorfaktor. Kärleken mellan de tre kameleonterna innehåller vissa komplicerande faktorer men ömsinthet lyser igenom och boken berör mig på djupet.

Farmor hyr en katt handlar om farmor som sedan många år lever ihop med farfar. När han dör blir hon ensam och hon bestämmer sig för att hitta en ny livskamrat. Det här är en stark bok om kärlek; den mellan farmor och farfar; hur livet tedde sig när de var unga och hur deras liv blev på ålderns höst. Det handlar också om kärleken mellan farmor och katten Tim som farmor efter sin makes död nu tillbringar sina dagar med.

Boken är mycket kärleksfull och bitvis också allvarlig. Samtidigt är den humoristisk! Den passar både små och stora barn.

//Ulla-Britt Wendel. Ulla-Britt är bibliotekarie som håller till både i huset vid Götaplatsen och på bokbussen

Kommentarer inaktiverade.