Facklitteratur
Detalj ur omslaget till "John Rawlings : 30 years in Vogue". Arena editions.

Detalj ur omslaget till "John Rawlings : 30 years in Vogue". Arena editions.

Bilder i januarimörket

Publicerat 17 januari 2012 | Av |

Bedårande vackert för den fotointresserade! John Rawlings var en av de mest dominerande modefotograferna mellan 1930 och 1960. Rawlings tillhörde den absoluta eliten vid sidan av storheter som exempelvis Irving Penn och Cecil Beaton och bilderna prydde omslaget till tidskriften ”Vogue ” vid ett flertal tillfällen.

Det känns överraskande modernt för att vara fotografier från 1930- , 40- och 5o-tal i denna tjusiga bok som sålde slut i ett nafs på Konstmuséets bokhandel för snart 10 år sedan; vi talar om Kohle Yohannans John Rawlings : 30 years in Vogue.

Fotografen John Rawlings hade turen att komma till New York på 1930-talet, just det årtionde som fotografering fick en sådan betydelse för modemagasinen. Han började sin karriär som assistent på tidskriften Vogue och blev senare deras främsta fotograf.

Rawlings fotograferade både i svart-vitt och färg och hans kvinnor är såväl ljuva och sensuella som kaxiga, rökandes och drickandes. (En avspänd bild på författaren Truman Capote med sin bulldog har också smugit sig in.)

Välskräddade flygvärdinnor, blindtarmsopererade nakenmodeller och det stilfulla efterkrigsmodet – en fotobok det sprakar om.

Fantasifullt, okonventionellt och bedårande!

Kommentarer inaktiverade.