Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "Beyond Black" av Hilary Mantel. Picador.

Omslag till boken "Beyond Black" av Hilary Mantel. Picador.

Beyond Black

Publicerat 26 februari 2023 | Av |

Denna roman är lite av en bortglömd pärla! En tragikomisk redogörelse för synskhet i de dystra nya städerna i Englands 1990-2000 tal. Ett medium som lever med obearbetat barndomstrauma och andar som mest är i vägen.

Beyond Black av Hilary Mantel handlar om Alison, ”Al”, som arbetar som ett medium. Hon har events där hon förmedlar meddelanden från publikens döda släktingar och håller i privata seanser. Trots att hon kan se och prata med de döda på riktigt tar hon till sig av andra förmågor, som tankeläsning, för att göra klienterna nöjda.

Efter en händelse där eventplaneraren Colette råkar ha ett telefonsamtal med sin döda svärmor söker hon sig till Al. Det är oklart om Colette själv har samma förmågor som Al, men Al erbjuder henne ett jobb ändå. Colette dumpar sin tråkiga man och blir Als manager. De båda flyttar ihop och reser från stad till stad för att arbeta som medium.

Med sig har Al alltid sin ”spirit guide”, sin andliga vägledare, Morris. De kommer inte alls överens. Vad som till en början framstår som humoristiskt känns snart väldigt mörkt. Morris är mer som en kontrollerande pojkvän än en vägledare.

När Colette bestämmer sig för att skriva en bok om Als liv får vi korta inblickar av en djupt traumatisk barndom. Trots att detta är en spökhistoria blir det snart tydligt att de levande är minst lika farliga som de döda.

Hilary Mantel (1952-2022) är mest känd för sin trilogi om Thomas Cromwell; Wolf Hall, För in de döda och Spegeln och ljuset. Det jag fastnade mest för både i trilogin och i Beyond Black är hur bra Mantel är på karaktärsbygge. Karaktärerna är alltid trovärdiga och verkliga och det är de som driver berättelsen framåt. Detta är kanske mer imponerande i Beyond Black där alla karaktärer är påhittade (med undantag för Prinsessan Dianas spöke då, Mantel ville väl få med i alla fall en kunglighet) och ofta besitter övernaturliga förmågor.

Det blir magisk realism när den är som bäst. Dödsriket framstår som minst lika dystert som livet och de döda beter sig precis som de levande. 

Ibland undrade jag vart boken var på väg. Det finns liksom ingen tydlig handling och säcken knyts inte heller ihop på ett snyggt sätt. Jag gillade det eftersom jag då inte heller visste vad som skulle hända.

Tyvärr har inte Beyond Black översatts till svenska. På engelska finns den även som e-bok i appen Libby!

Kommentarer inaktiverade.