Film
Elle Fanning spelar Mary Shelly i filmen med samma namn från 2017. Foto: Ricardo Vaz Palma

Elle Fanning spelar Mary Shelly i filmen med samma namn från 2017. Foto: Ricardo Vaz Palma

Bechdeltestade filmer på Cineasterna

Publicerat 10 november 2020 | Av |

För att en film ska klara Bechdel-Wallace-testet ska filmen innehålla två kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra om något annat än män. På bibliotekens streamingtjänst Cineasterna har vi samlat några filmer som klarat testet.

Amelie från Montmartre 

En av de kanske mest kända och omtyckta franska filmerna handlar om servitrisen Amelie som en dag bestämmer sig för att förbättra livet för sin omgivning och i förlängningen kanske förbättrar sitt eget liv. Anonym ser hon till att hennes medmänniskors liv förbättras eller i enstaka fall försämras (om de förtjänat det). Det är en riktigt fin film om hur man med små medel kan göra en annan människas liv lite ljusare och att våga göra det för sig själv.

Colette 

Baserad på en verklig historia om Colette som räknas som en av de viktigaste franska 1900-talsförfattarna. Colette gifter sig med Henry Gauthier-Villars, en litterär entreprenör som använder sig av spökskrivare. När Colette skriver en berättelse om sin skoltid publicerar Willy den under sitt eget namn och efter att den blivit en succé tar han åt sig all äran, låser in Colette i ett rum och tvingar henne skriva en uppföljare. Colette inleder då ett förhållande med kostymklädda markisinnan de Belbeuf och vågar därefter försöka ta tillbaka kontrollen över sina böcker. 

Snowpiercer 

År 2031 är det en ny istid på jorden efter ett misslyckat försök att stoppa växthuseffekten och de enda överlevande människorna befinner sig på tåget Snowpiercer som kör jorden runt i expressfart. Tåget är uppdelat i olika delar; första klass, andra klass och bakvagnspassagerarna. De sistnämnda vill slå tillbaka mot främre delen av tåget efter år av misshandel, svält och barnkidnappning. Revolten sätts igång när det upptäcks att vakterna inte har några kulor i sina vapen.

Mary Shelley 

Det här är berättelsen om Mary Wollstonecraft Goodwins kärleksaffär med poeten Percy Shelley och hur hon kom sig för att skriva Frankenstein. Dotter till två kända författare, försöker hon hitta sin egen röst i sitt sätt att skriva och sin självständighet. När Mary är 16 år skickas hon till Skottland och det är där hon för första gången träffar Percy Shelley. Det är mycket som står i vägen för deras kärlek, inte minst att Percy redan är gift. Man får följa med deras resa i ett gotiskt Europa och hur det gick till när Mary fick inspiration att skriva en av världens mest kända skräckhistorier.

Upptäck Cineasterna – bibliotekens streamingtjänst för film. Det är lätt att komma igång! Gå till Cineasterna och välj Biblioteken i Göteborg. Leta upp en film du vill se och ange ditt bibliotekskortsnummer och pinkod. Starta filmen och ta en paus från vardagen.

Kommentarer inaktiverade.