Arrangemang, Internationell Författarscen Gbg

Beate Grimsrud. Foto: Henrik Lindal

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Beate Grimsrud i samtal med UKON

Publicerat 22 juni 2011 | Av |

Torsdag 18 augusti, kl 19.00 i Kristallfoajén på Stora teatern:

Beate Grimsrud i samtal med Ulf Karl Olov Nilsson, UKON

Fri entré.

I samarbete med Göteborgs Kulturkalas

Beate Grimsrud väckte redan i början av sitt författarskap uppmärksamhet för sina säregna böcker och har en stor skara hängivna läsare. Detta manifesteras av att hennes böcker belönats med flera litterära priser, bland annat har hon två gånger fått Sveriges Radions romanpris, ett läsarpris som hon tilldelades så sent som i år för romanen En dåre fri.

En dåre fri är en utvecklingsroman om en ung människas väg mot framgång och erkännande, en ung människa som rymmer flera olika personer och som tillbringar mycket tid på psykiatriska vårdinrättningar. Skörhet och styrka är inte varandras motpoler, och skildringen av psykisk sjukdom är så välgjord att läsaren kliver rakt in i den. Grimsrud själv säger om sin senaste bok att ”det är en både bred och smal bok. Samtidigt som den handlar om tuffa saker är den ganska lättläst. Och jag tror att den visslar mot slutet.”

Beate Grimsrud har gett ut sex böcker, men har även skrivit barnböcker och manus för teater och film. Tidigare böcker är bland andra den ovanligt starka uppväxtskildringen Jag smyger förbi en yxa, (1999), dess fristående fortsättning Vad är det som finns i skogen barn? (2002) samt Har någon sett mig någon annanstans? En surrealistisk lek på fullaste allvar om dröm och vakenhet, insomnia och telefonförsäljare, existentiella frågor och romankaraktärer som lever egna liv utanför boksidorna.

Ulf  Karl Olov Nilsson, UKON, är poet, översättare och psykolog med tretton böcker bakom sig, senast det litterärt-terapeutiska samarbetet med Caroline af Ugglas Hjälp, vem är jag? (2010) och diktsamlingen Brukaren (2011).

UKON sitter även i redaktionerna för tidskrifterna Glänta, OEI och Psykoanalytisk Tid/Skrift och under sommaren är han aktuell med ett framträdande på Hultsfredsfestivalen med gruppen Njurmännen. Det blir tydligt att få författare i svensk samtid är lika mångsidiga som Ulf Karl Olov Nilsson, en av få poeter som får sin publik att storskratta ena sekunden och vrida sig av obehag i nästa, att lika omväxlande fnissa som frysa i ett ögonblick av självinsikt.

UKON har själv skrivit att han med den senaste boken, Brukaren, försökt att skriva en rak dikt utan baksida, att ambitionen varit att inte försöka luras, att skapa en dikt som inte syftar till tolkningar utan snarare får läsaren att undra ”varför har någon skrivit detta?” – En maximalt enkelt dikt om det maxat svåra.

Kommentarer inaktiverade.