Film

Prick och Fläck står på öronen av Lotta Geffenblad. Förlag Bonnier Carlsen

Barnfilm på minoritetsspråk

Publicerat 24 november 2020 | Av |

På Cineasterna satsar vi lite extra på barnfilm på våra minoritetsspråk. Du hittar bland annat Alfons Åberg och en filmatisering av Ulf Starks fantastiska bilderbok Jaguaren på samiska, meänkieli och romani. Här vill vi emellertid tipsa om två andra filmer för barn på dessa minoritetsspråk.

I Prick och Fläck på fläcken får vi sex kortfilmer om Lotta Geffenblads populära bilderboksfigurer Prick och Fläck. Två av filmerna, Prick och Fläck degar och Prick och Fläck står på öronen är baserade på böckerna, medan övriga filmer står för sig själva. Som vanligt med Prick och Fläck kan vad som helst hända. Bland annat får vi vara med när de bakar, går på cirkus och besöker en skoaffär som inte liknar något annat. Vi följer med ut på svampäventyr och blir bjudna på ett häftigt nyårsdisco där alla är bjudna.

I filmatiseringen av några av Stina Wirséns välkända ”Vem…” böcker möter vi figurer som Stora och lilla nallen, fågeln, katten och Grisnallen. De gestaltar vardagssituationer med stora känslor som drabbar såväl små som stora. I ”Vem är borta?” tappar Lilla nallen och Stora Nallen bort varandra i mataffären och glädje byts snabbt ut mot rädsla.  I ”Vem är arg?”  vill inte Lilla nallen dela med sig av klossarna hen bygger ett torn av med katten och det dröjer inte längre innan de börjar bråka. I en annan av de åtta små filmerna skildras avundsjukan när Nalle helst av allt vill vara ensam med mormor och inte dela henne med storkusinen. Alla filmer är fint illustrerade och självklart slutar alla filmer lyckligt!

Upptäck Cineasterna – bibliotekens streamingtjänst för film. Det är lätt att komma igång! Gå till Cineasterna och välj Biblioteken i Göteborg. Leta upp en film du vill se och ange ditt bibliotekskortsnummer och pinkod. Starta filmen och ta en paus från vardagen.

Kommentarer inaktiverade.