Facklitteratur

Kari Rosvall, 12 år. Foto: Creative commons.

Barnet från ingenstans

Publicerat 8 juli 2016 | Av |

Berättelsen om Kari Rosvalls första levnadsår kunde ha varit hämtad ur en dystopi av George Orwell eller en science fiction-roman. Dessvärre är den dagens sanning.

Kari Rosvall föddes 1944. Hon var ett av Hitlers barn i det så kallade Lebensborn-projektet under andra världskriget, vars mål var att avla fram en överlägsen arisk ras för att säkerställa det Tredje rikets framtid.

Heinrich Himmler basade över SS och var hjärnan bakom Lebensborn-projektet, som påbörjades i hemlighet redan 1935. Han uppmanade sina SS-officerare att fullgöra sin ”heliga plikt för riket”, det vill säga göra ogifta kvinnor – som efter noggrann kroppsundersökning av läkare blivit godkända – gravida. Kvinnorna skulle ha ”rent” blod i tre generationer bakåt för att ens komma i fråga. Norskor ansågs lämpliga kandidater och nära 12 000 barn föddes i Norge inom projektet.

Spädbarnen skildes från sina mödrar cirka en vecka efter födseln för att uppfostras på barnhem. Kari ansågs höra till de mest lovande av barnen. Hon sändes – som nummer I/5431 – till ett barnhem i norra Tyskland. På plats döptes hon och de andra barnen under hakkorsflaggan medan man läste utdrag ur Mein Kampf.

Efter kriget ville ingen ta i dessa barn med tång. Att skicka tillbaka dem till Norge var uteslutet. De norska kvinnor som haft samröre med tyskarna fick plikta dyrt. Karis egen mor fick exempelvis sina bröstvårtor bortskurna. Lösningen blev de Vita bussarna, som förde barnen till Sverige.

Eftersom Kari fortfarande vid tre års ålder inte talade klassade man henne som psykiskt störd och ville placera henne på institution. Lyckligtvis dök den snälle Simon och hans fru Valborg från Malexander i Östergötland upp och adopterade Kari. Svenskt medborgarskap fick hon först när hon fyllt sjutton.

Efter att ha levt ett helt liv i okunnighet om sitt ursprung kom Kari av en slump i kontakt med en historiker som ledde henne fram till den fasansfulla sanningen. Hon var då en bra bit över sextio.

Kari Rosvall – sedan 1997 bosatt på Irland – har fått hjälp av journalisten Naomi Linehan med att skriva boken Barnet från ingenstans. Det är en okonstlad berättelse, som ger läsaren en känsla av att denna livserfarna kvinna sitter bredvid dig och öppenhjärtigt berättar sin gripande historia.

Följ Kari i hennes kamp för att få de saknade pusselbitarna i sitt liv på plats och ta del av en otrolig och oförglömlig levnadshistoria!

Kommentarer inaktiverade.