Stadsbiblioteket Miini
Detalj ur "Röd sommardröm" av Holly Nordström. Foto: Gunwor Nordström.

Detalj ur "Röd sommardröm" av Holly Nordström. Foto: Gunwor Nordström.

Barnet, drömmarna och Miini

Publicerat 20 september 2012 | Av |

Gunwor Nordström är konstnär, författare och bildpedagog. Lördagen den 22 september klockan 14.00 kommer hon till Miinibiblioteket på Röhsska museet och håller en textil workshop för barn i åldrarna 4-6 år.

Gunwor Nordström är i första hand textilkonstnär och har skapat underbara vardagsrealistiska vävar med namn som Städerskan, Stenhuggaren, Arbetskamrater och Morron. På senare år har också mer abstrakta verk tillkommit, såsom Mammutens avsked, Fågelvärme och Demetersviten.

Men Gunwor intresserar sig också mycket för barns bildspråk och själva skapandeprocessen; hur bilden växer fram i barnets inre. Hon knyter gärna an till myter och gamla klassiska sagor och till betydelsen av musik och ritualer.

I boken Skapelsemorgon berättar hon om sin egen barndom och den förtrollade atmosfären i sin pappas möbel och snickerifabrik. De gamla möblerna och färgpigmenten med namn som guldockra, monestralblått och bränd umbra gav fantasin vingar och öppnade dörrar till hennes eget framtida bildskapande. Boken är också fin en inspirationskälla för den som vill hitta vägar för att arbeta med barn och bilder.

I början på 1900-talet började konstnärer som Kandinsky, Matisse och Miro att intressera sig för det omedelbara och oförställda i barns teckningar. Klee använde sina egna barnteckningar som inspirationskälla för sitt vuxna måleri.

Gunwor Nordström har arbetat mycket med förskole- och lågstadiebarn. Vad finns det att förundras över i den omedelbara närheten och i vardagen? Bor man nära ett vattentorn som barnen i Guldheden gör så kan man ju spekulera över om det inte kan finnas en magisk symfoniorkester inne i tornet. Eller så kanske man träffar på drottning Esmeralda af Guldheden som oturligt nog just fallit av sin magiska matta på sin väg hem till Sibirien.

I sina skolprojekt använder Gunwor ofta kända målningar som hon låter barnen arbeta och fantisera omkring. Med den stora temautställningen Ond design Röhsska museet knyter vi ihop Miini med museet och skapar drömbilder med färg, tygbitar, garn och textila fragment.

Onda drömmar eller goda? Barnen bestämmer!

Hitta Gunwor Nordströms andra böcker här.

Kommentarer inaktiverade.