Autisterna – Om kvinnor på spektrat
Autism är inget nytt begrepp, men att uppmärksamma och belysa olika diagnoser, blir allt vanligare både inom facklitteraturen och i mer skönlitterära verk. Kunskapen och medvetenheten om denna diagnos blir allt bättre, men det har inte alltid varit så och vi har en lång väg kvar.
Författaren Clara Törnvall är kulturjournalist och producent på Sveriges Radio P2.
Autisterna – om kvinnor på spektrat är hennes debutbok.
Hon skriver: “Jag har alltid vetat att jag är autistisk. Och ändå har jag inte haft en aning.” Vi får här följa hennes kamp över att förstå sig själv, varför hon reagerar som hon gör, hennes svårigheter att tolka de sociala koderna, att upprätthålla nära relationer och hitta sin plats tillsammans med andra.Autisterna är en essä om kvinnor med högfungerande autism och hur samhället har sett på dem som är lite “udda” och annorlunda. Hon vänder och vrider på begreppet om vad som är normalt och beskriver vår tids syn på det som är avvikande.
Boken tar sin början när Clara Törnvall som vuxen vill gå till botten med varför hon har så svårt att få ihop sitt liv. Hon beslutar sig för att genomgå en autismutredning. När hon genomgått alla tester, får hon det på pränt, som ska förklara och ge svar på många av hennes frågor. “Autism, utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning och utan samtidig nedsatt språklig förmåga, svårighetsgrad nivå 1.”
Hon uppfyller alla sju diagnoskriterierna för det som tidigare kallades Aspergers syndrom. Hon skriver:
Mitt förflutna vecklar ut sig. Det är som att se en film med en oväntad vändning i slutet. Ett avslöjande har gjorts som omkullkastar allt som jag trodde att jag visste om huvudpersonerna och intrigen. Ledtrådarna som förebådar gåtans lösning framstår plötsligt i stark skärpa. Där radar de upp sig, en efter en genom åren. Tecknen har funnits hela tiden.
Boken är inte bara en berättelse om författaren själv, utan hon för också in ett historiskt och kulturellt perspektiv över hur den autistiska kvinnan har tagit plats, eller inte funnit sin plats, i vårt samhälle. Hon ger även exempel på författare och filosofer, som man i efterhand tror var autister och hur det genomsyrar deras sätt att tänka och skriva. Vad menade egentligen filosofen Simone Weil med “att älska sig själv som en främling” och varför skrev Emily Dickinson så ofta om havet, utan att ha sett det? Med sin egen autismutredning att luta sig emot, utforskar Clara Törnvall kvinnor genom historien och hur begreppet autism, har förändrats över tid.
Missa inte att författaren kommer hit den 21 mars! Läs mer i kalendariet.