Barnböcker
Detalj från Du hör inte hit, Beiron av Anna Härmälä. Schildts förlag.

Detalj från omslaget till Du hör inte hit, Beiron av Anna Härmälä. Schildts förlag.

Att höra till

Publicerat 6 november 2011 | Av |

Det här med att hitta sin plats i livet, sin identitet och vem man är det är svåra grejer. Det är svårt om man är tonårig, vuxen eller om man är en liten gullig hund.

Som den gulliga hunden Beiron i Anna Härmäläs superfina bilderbok Du hör inte hit, Beiron. Han gillar såna där bra saker som att gräva gropar, äta mat och leka med sin bästa kompis.  En dag läser han om en hundutställning och bestämmer sig för att ställa upp.

På hundutställningen är det fullt med fina hundar. Den ena är finare än den andre. Problemet är bara att Berion inte riktigt vet vart han hör hemma. Ingen av hundarna ser ju liksom ut som honom. Så han testar lite olika raser. Han klär ut sig till en pudel, en bulldog och en dalmatiner. Naturligtvis blir han avsöljad.  Du hör inte hit, säger de andra hundarna. Till sist bestämmer han sig för att låtsas vara en nakenhund och lyckas så skickligt att han faktiskt vinner en medalj. Men det är inte så lätt att luras och Berion får så dåligt samvete och erkänner att han faktiskt inte vet vem han är. Han sparkas ut från utställningen och traskar lite nedslagen hem. Men hemma, det är ju där han har en plats och har sina vänner!

Du hör inte hit, Beiron är en fantastisk bilderbok om att försöka hitta en plats i livet. Om att försöka anpassa sig för att få höra till en grupp. Om att misslyckas att passa in. Om att inse vem man egentligen är. Så kan man läsa den, men man kan också bara njuta av de underbara färgstarka, härliga illustrationerna och den varma stämningen i boken.

Kommentarer inaktiverade.