Barn och unga, Barnböcker, Blogg, Boktips
Omslag till boken Asynja: Kungens grav av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam. Bonnier Carlsen.

Omslag till boken "Asynja: Kungens grav" av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam. Bonnier Carlsen.

Asynja: Kungens grav

Publicerat 9 mars 2023 | Av |

Asynja är mellanåldersböckernas svar på Hungerspelen – om Hungerspelen utspelade sig under vikingatiden i Sverige.

I Asynja: Kungens grav av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam lever Disa ett bekvämt liv, som dotter till en halvmäktig kung. Men en dag kommer Alsnökungens män på besök, och bränner alla i familjen och hovet på bål. Alla utom Disa, som klarar sig undan och lyckas fly.

För att hämnas familjens död klär hon ut sig till sin bror och anmäler sig till Alsnökungens hird. Men för att kunna utkräva sin hämnd måste hon först tränas till krigare, och det är ingen barnlek. Tidiga mornar, tuffa tvekamper och översittare som ger sig på de svaga blir Disas vardag. Dessutom verkar völvan Heid känna till Disas hemlighet…

Trovärdiga och sympatiska karaktärer, enkelt men effektivt språk och spännande story som kryllar av gudar, spöken, völvor, spådomar och blodshämnd. Vikingamiljön förstärks av Lina Neidestams snygga illustrationer i seriestil.

Själv är jag ingen vikingafantast, men jag blev verkligen indragen i världen som Östnäs och Neidestam tillsammans målar upp. Roligast var att få lära känna yngstingarna bland krigaraspiranterna, Rävungarna. Det visar sig nämligen att Disa inte är den enda som har en dramatisk historia i bagaget.

Kommentarer inaktiverade.