Arrangemang

Clint Woodside. Foto: Devin Sarno.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Artist talk med fotografen Clint Woodside

Publicerat 12 maj 2017 | Av |

Deadbeat club är namnet på ett kollektiv av fotografer tillika ett oberoende konstboksförlag med hemvist i södra Kalifornien, USA. Nu kommer grundaren, den amerikanske fotografen Clint Woodside till Stadsbiblioteket för att berätta om rörelsen som definierat en ny riktning inom samtida fotokonst.

Den amerikanske fotografen Clint Woodside, född 1976 i Buffalo, är Göteborgsaktuell med utställningen Deadbeat club: We are all in this together som tidigare i vår visats i Tokyo och London. Som grundare av fotokollektivet tillika independentförlaget Deadbeat club har han under de senaste tjugo åren publicerat ett femtiotal böcker med flera av samtidens mest tongivande amerikanska konstnärer och fotografer. Deadbeat club som kollektiv definierar en ny riktning inom fotokonsten.

Clint Woodsides fotografiska stil är på ett sätt avskild, distanserad, objektiv. Hans bilder föreställer sällan människor men man anar nästan alltid en mänsklig närvaro ändå. Övergivna bilar, rostiga läskautomater, en ödslig vägkrog – i bilderna syns bara spår, föremål, som människorna lämnar efter sig. Deadbeat club-fotografernas konstnärliga stil och karaktär skiljer sig åt sinsemellan men några utmärkande drag har de gemensamt. Utöver det faktum att de fotar analogt försöker de alla fånga och avbilda sin amerikanska samtids subtila absurditet. Kärnan i det fotografiska arbetet är att bidra med ett personligt perspektiv på sin omvärld och den kontext i vilken de befinner sig och att dela med sig av sina upplevelser i tryckt form, i fanzines, fotoböcker och utställningar.

Under samtalet berättar Clint Woodside om sin konstnärliga praktik, om betydelsen av en oberoende utgivning inom fotokonsten och om de tretton Deadbeat club-fotografer som deltar i utställningen som öppnar den 24 maj på Galleri Nevven i Göteborg. Samtalet arrangeras i samarbete med Galleri Nevven med stöd av Konstnärsnämnden, Göteborgs stad, The Hasselblad Foundation och Kodak.

 

Kommentarer inaktiverade.