Arrangemang

Detalj från omslaget till "Århundradets sommar- 1913". Norstedts förlag.

Århundradets sommar – 1913

Publicerat 23 augusti 2015 | Av |

Efter att otåligt kastat ifrån mig bok efter bok råkar jag av en händelse på Florian Illies originella ”Århundradets sommar – 1913”, en bok som tagit mig med storm och som, i den svenska utgåvan, ståtar med ett av de snyggaste bokomslag jag sett.

Människorna är ännu lyckligt ovetande om det vansinne (i form av första världskriget) som snart ska braka loss!

Berlin, München, Wien, Paris och New York är hästlängder före alla andra städer när det gäller det moderna. Man lever i det extremas tidsålder. Dekadens och droger är tidens melodi. Modernismen gör sitt intåg med dunder och brak och kreativiteten flödar. När Igor Stravinskijs ”Våroffer” har premiär i Paris bryter tumult ut i salongen.

I en mörk och ljudisolerad kammare lägger Marcel Proust sista handen vid första delen av sin stora romansvit. Många plågas av utmattning och depression. Coco Chanel öppnar hattboutique och poeten Rainer Maria Rilke drabbas av snuva. Skulptrisen Camille Claudel tas in på sinnessjukhus. Psykoanalys är i ropet och doktor Freud tar hutlösa priser för konsultation.

Vi får klart för oss hur det kommer sig att Louis Armstrong som tolvåring börjar spela trumpet. Den melankoliske och vankelmodige Franz Kafka våndas och skriver brev efter brev till kärestan Felice Bauer. Samtidigt som han förklarar henne sin kärlek avger han ingående rapporter angående sina förkylningar och magproblem. Änkan Alma Mahlers kärleksliv liknar allt mer en sängkammarfars.

Sommaren då, hur blir det med den? Jo, den tycks vara den mest kylslagna i mannaminne. I Tyskland förmår temperaturen inte häva sig över elvastrecket!

Den tyske kulturjournalisten Florian Illies bok Århundradets sommar – 1913 är ett slags akademiskt kåseri: ett underhållande hopkok av skandaler, osämjor och trassliga kärleksaffärer – allt på ett särdeles tilltalande, emellanåt ironiskt och rakt igenom elegant språk.

På kuppen blir man bildad!

 

 

Kommentarer inaktiverade.