Blogg, Boktips, Facklitteratur, Göteborg

Martin Ahlstedt och omslag till boken "Hisingen: ön i gränslandet", Bokförlaget Korpen, 2023.

Årets Göteborgsbok 2023 

Publicerat 21 maj 2024 | Av |

I torsdags, den 16 maj tillkännagavs vinnaren av utmärkelsen Årets Göteborgsbok 2023 och två hedersutnämnande i Riksarkivets hörsal. 

Utmärkelsen Årets Göteborgsbok är sedan 2015 ett samarbete mellan Göteborgs hembygdsförbund, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs stadsbibliotek och Riksarkivet Göteborg. Inför årets utmärkelse har juryn granskat utgivningen under 2023. En vinnare och två hedersomnämnande utses bland tio nomineringar. 

Utmärkelsen Årets Göteborgsbok 2023 gick till Hisingen: ön i gränslandet av Martin Ahlstedt (Bokförlaget Korpen, 2023). Hedersomnämnande gick till Plats i staden: Göteborgs judiska artonhundratal av Pia Lundqvist (Bokförlaget Korpen, 2023) och Fotografier av ett svunnet Lundby av Tore Samuelsson och Anders Olausson (Lundby Hembygdsförening, 2023). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tog en pratstund med vinnaren Martin Ahlstedt, som till vardags är gymnasielärare i svenska och engelska. Martin är uppvuxen på Hisingen och Hisingen: ön i gränslandet är hans första bok. 

Grattis till utmärkelsen Årets Göteborgsbok 2023! Hur känns det? 

Stort tack! Det känns fantastiskt roligt och hedrande. Det är min första bok, så jag vågade aldrig hoppas på att den skulle bli så populär som den har blivit. Jag har träffat flera Hisingsbor som har tackat för boken.

Hur firade du vinsten?  

Jag och en kollega, en äkta Hisingspojk som också var en av de första som läste boken, firade på en uteservering med räkmacka och gott vin.

Vad betyder utmärkelsen för dig? 

Först och främst gör det mig väldigt glad att juryn gillade boken, men det innebär ju också en möjlighet att boken når fler läsare som kanske ännu inte vet om att den finns, vilket är väldigt roligt.

Avslutningsvis, vilka är dina topp tre fornlämningar på Hisingen?

Hällmålningen i Tumlehed, det äldsta konstverket i Göteborgs kommun, förtjänar att upptäckas av många fler. Sen tycker jag att alla gamla gränsmurar tillsammans utgör ett fascinerande fornminne, som man med bokens hjälp får möjlighet att upptäcka. Och så får jag nog säga Skändla rös och hela skogen där omkring. Där är också gränsen markerad med en spikrak gränsmur.

 

Grattis till alla vinnarna! Böckerna finns att låna via biblioteket och vi har dem även som blädderexemplar på Göteborgiana, som är vår avdelning för böcker om Göteborg. Där står de skyltade tillsammans med juryns motivering.  

Kommentarer inaktiverade.