Arrangemang

Här ser vi Robert Berggren ordförande i Göteborgs hembygdsförbund tillsammans med Lage Rosengren vars bok utsågs till årets göteborgsbok. Foto: Göran Larsson på Riksarkivet

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Årets göteborgsbok

Publicerat 7 april 2017 | Av |

Visste du att vi har en hel avdelning för ”Göteborgiana” där man kan hitta böcker om Göteborgs historia, olika stadsdelar och mycket mer? Och nu i lördags delades faktiskt priset för ”Årets Göteborgsbok” ut just här på Stadsbiblioteket!

Utmärkelsen Årets Göteborgsbok tas fram i samarbete mellan Göteborgs hembygdsförbund, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs stadsbibliotek och Landsarkivet i Göteborg. Det var andra året som denna utmärkelse delades ut.

Tillkännagivandet och utdelningen av diplom till pristagarna gjordes på Landsarkivet den 1/4 i samband med Göteborgsbokens dag. Av de ca 100 titlar som utgivits under senare delen av 2015 och 2016 utsågs en vinnare. Ytterligare två böcker fick utan inbördes ordning var sitt hedersomnämnande.

Förstapristagare blev Lage Rosengren, vars bok Götaälvbron – Göteborgs pulsåder under åtta decennier fick utmärkelsen årets göteborgsbok.Priset bestod av ett fint inramat diplom.

Juryn motivering löd:

Lage Rosengren lotsar med tydlig kompass genom Götaälvbrons åttio år, utan att väja för dagens kravbild. Boken spänner över en av Göteborgs centrala pulsådror, och lyfter fram en osjungen hjälte på ett intressant och skickligt sätt. Det finns en stringens i historiebeskrivningen som lockar till läsning, och de snyggt illustrerade avsnitten bryggar med lättsamhet till varandra. En bok att lägga ifrån sig, och att återkomma till. En viktig bok, även bortom 2021…

Titlarna som fick var sitt hedersomnämnande blev Göteborg till fots – Trottoarturism och spårvagnssafaris av Einar Hansson och Den urbana fronten – en dokumentation av makten över staden av Katarina Despotovic och Catharina Thörn.

Böckerna om Göteborg finns på Stadsbiblioteket plan 2.

/Susanne Fleischer och Hillevi Johansson bibliotekarier på Plan 2

Kommentarer inaktiverade.