Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Gropen" av Emma Adbåge. Rabén & Sjögren förlag.

Årets bokgåva

Publicerat 25 februari 2019 | Av |

För tredje året i rad får alla barn som går i förskoleklass i Göteborg en bokgåva av staden.

Med start i februari kommer ca 6500 barn gå till biblioteket för att hämta sitt alldeles egna exemplar av boken Gropen.

Årets bokgåva är skriven och illustrerad av Emma Adbåge, som 2018 belönades med Augustpriset för just Gropen. Emma Adbåge har bland mycket annat illustrerat och skrivit böckerna om Leni och Sven och illustrerat böcker till andra barnboksförfattare.

Gropen är inte bara en rolig och underfundig bok. Den är också en hyllning till den fantasifulla uteleken bland träd, stenar och geggamoja. För visst är det väl så att många av oss vuxna oroas över att barnen spenderar för mycket tid framför skärmar och för lite ute i naturen och friska luften?

När barnen i berättelsen är uppslukade av leken i Gropen, rödkindade och alldeles vilda av lek och fantasi, då står de vuxna vid kanten och tjurar. 

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka, för man kan dö. – Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva.

Håll utkik efter Gropen som kommer dyka upp på flera platser runtom i staden under året. Bland annat på en flygande matta och i ett pop up-bibliotek i Trädgårdsföreningen i september!

Förskoleklassboken är en del av mobiliseringsfrågan Staden där vi läser för våra barn, det långsiktiga arbetet för ett mer jämlikt Göteborg och stadens 400-årsjubileum 2021. Satsningen genomförs i samarbete mellan Stadsbiblioteket och Folkbiblioteken i Göteborg, Center för skolutveckling och Grundskoleförvaltningen.

/Skrivet av Malin Carlsson, koordinator för Stärkta bibliotek, samordnar aktiviteter kring årets förskoleklassbok. 

Kommentarer inaktiverade.