Är du nästa Moodysson?
Att göra en egen film var väldigt dyrt och krångligt förr. För att inte tala om hur svårt det var att nå ut med filmen efteråt.
Men om du har någon form av digitalkamera med filmfunktion och kanske en dator så kan du prova nu utan att det behöver kosta någonting! Och efteråt kan man lägga ut alltihop på YouTube och kanske bli en succé över natten!
Du kan använda en videokamera om du har det. Eller filmfunktionen på en vanlig digitalkamera. Det finns ofta en sådan funktion både på kompaktkameror och systemkameror.
Eller så kanske du har en filmfunktion i telefonen. Strunta i bildkvalitet och megapixlar! Det är du som är fotografen, som kan skapa och dokumentera scener som berör även om det blir lite mörkt/pixligt/suddigt ibland. Tänk på Patrik Eriksson som gjorde en hel film med mobilkamera: En enastående studie i mänsklig förnedring.
Inte behöver man dra iväg och göra en långfilm heller. Man kan börja med att filma och klippa ihop vad som helst för att prova hur det fungerar.
Eller börja med att göra ett litet kollage av filmsnuttar från semestern. Då kan det vara trevligt att börja filma redan när du förbereder dig. När du packar väskan, åker ifrån hemmet, kliver på tåget eller bussen, checkar in på flyget eller liknande. Sen lite fina scener från mysiga middagar, vandringar, bad, människor du träffar, landskap, fiske, skidor, eller vad du nu ägnar dig åt när du är ledig, och sen kanske motsvarande bilder på hemresan.
Klipp ihop! Lägg kanske på en inledningsbild med titel, och kanske en avslutning med namnen på de medverkande. Lägg upp på YouTube (det är gratis att skapa ett konto och lägga upp filmer). De har en gräns på 15 minuter men förhoppningsvis är din semesterfilm en bra bit kortare om du vill hålla intresset uppe hos tittarna. Sprid sen länken bland de som kan vara intresserade! Det är otroligt mycket roligare att titta på en genomarbetad kortfilm än en mängd stillbilder.
Använder du en så kallad smartphone för att filma kan du även ladda hem appar att redigera filmen i när du är klar. I dem kan du klippa ihop de individuella klippen i rätt ordning, göra fina övergångar, kanske lägga på någon specialeffekt, och lägga på musik eller voice-over. Sök på ”video editor” i App store eller Android market.
Använder du en annan kamera och vill redigera i din dator finns det program för det också. Har du Windows kan du använda Windows movie maker som ingår gratis i operativsystemet. Har du en Mac kan du använda iMovie som ingår där.
Sen kan du fortsätta och göra mer avancerade filmer om du vill! Kanske känner du någon som håller på med teater, eller någon som skulle vilja göra rekvisita? Eller så gör du eller någon du känner musik, som behöver en video.
Det finns massor med böcker hos oss som handlar om hur man filmar! Allt från riktigt pedagogiska böcker för barn (som kan passar nybörjarvuxna också) där du får tips om till exempel hur du håller kameran stadig, bygger en dolly av en barnvagn, hur belysning fungerar och vad en storyboard är, till riktigt avancerade böcker för vuxna om hur du adapterar bok till film och regisserar.
Kolla in till exempel: Gör din egen film: tips och råd för unga filmare av Mark Shulman och Hazlitt Krog, The reel truth : everything you didn’t know you need to know about making an independent film av Martin Reed och Att skriva filmmanus av Fredrik Lindqvist.
Så sätt igång! Släpp prestationskraven och prova dig fram. Tramsa och lek och gör som du vill.
PS. En liiiten regel bara: på YouTube är tittarna väldigt toleranta mot dålig bild men om ljudet är dåligt blir det outhärdligt. Var alltså noga med ljudet. Eller texta som i klippet ovan. Eller hitta på en helt egen lösning!