Film

Ännu en regnig semesterdag?

Publicerat 8 juli 2013 | Av |

Varför då inte låna en film från biblioteket och mysa i soffan under en varm filt…

Den franska animerade filmen Tavlan är en familjefilm som befolkas av figurer målade av den store konstnären. En del av figurerna är färgglada medan andra är färglösa. Varför har konstnären lämnat vissa av figurerna ofullbordade? Och vart har konstnären själv tagit vägen? Finns han i sin ateljé eller är han utomhus och målar vackra landskap? I slutet av filmen får vi äntligen svar på dessa frågor. Då har tavlans figurer lett oss in i ett spännande äventyr in och ut genom tavelramarna.

Handlingen i filmen beskriver en hård tillvaro för de som inte ”håller måttet”. De figurer som inte är riktigt färdigmålade av konstnärspenseln är föraktade och jagas bort av de figurer som tillhör den härskande klassen; de som är fullbordade. Kampen mellan de som härskar, ledd av den store ”Ljusbringaren”, och de som är bortstötta, blir hård och slutligen ska den stora striden äga rum. Den strid som för alltid ska göra slut på de figurer som anses vara mindre värda; de som inte är ”färdiga”.

Handlingen är bitvis mycket spännande men vissa av scenerna är också våldsamma och alltför små barn kan bli skrämda. Både liemannen och den tvåhövdade draken dyker till exempel upp i en jakt efter ”Kludden”.

Rekommenderad åldersgräns är 7 år läser jag på omslaget. Jag och tonårsdottern njuter av den vackra och tänkvärda Tavlan som får oss att se mycket längre bort än inom de ramar som begränsar konstens värld.

Kommentarer inaktiverade.